"Zakon se ne menja zbog građana, već zbog političara": Prelević o Nacrtu zakona o policiji 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Advokat Božo Prelević kaže za N1 da Nacrt zakona o policiji nije dobar, da se zakon ne menja zbog građana i profesionalaca, već zbog političara. „Ministar i stranka na vlasti imaće veća stedstva i za borbu protiv opozicije, protiv unutrašnjeg neprijatelja. Oni uvode Iliju Čvorovića, sada ga dižu na nivo nekakvog službenika“, naglasio je Prelević.

Novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima ne prestaje da okupira pažnju javnosti. To je bio razlog da MUP u ponedeljak održi konferenciju za novinare, s namerom da razjasni nedoumice u vezi sa brojnim novinama koje se uvode u krovni zakon o policiji. Međutim, umesto konkretnih, novinari su dobili vrlo uopštene odgovore na svoja pitanja.

Na pitanje da li vidi da se zakon menja zbog borbe protiv kriminalaca ili političkih protivnika, Prelević kaže:

„Pravo je izašlo iz filozofije, ovde je filozofsko pitanje kome i zašto treba ovaj zakon. Potreban je vlasti, a ne građanima, a potreban je radi kontrole tih istih građana. Ta priča o tri sesije ničemu ne služi, to nije javna rasprava“.

Prelevića podseća na film „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića i glavnog lika u toj drami, poznatog špijuna Iliju Čvorovića.

„Ovaj zakon se ne menja zbog profesionalaca, već zbog političara. Ministar i stranka na vlasti imaće veća sredstva i za borbu protiv opozicije, unutrašnjeg neprijatelja. Oni uvode Iliju Čvorovića dižu ga na nivo nekakvog službenika“, opisuje Prelević gostuući na televiziji N1.

A, dodaje, zakon je i protiv službenika policije.

„Jer možete da kontrolišete službenike policije na način na koji niste mogli do sada. Takođe, smanjujete moć Unutrašnje kontrole, zakon je potčinjava ministru. Sve dobro iz evropskih modela su izbacili i sve su stavili pod jednu stranku. To je ono što nama ne treba. Zamislite Dijanu Hrkalović sa ovim zakonom“, navodi gost N1.

Na pitanje o zadržavanju Rade Trajković na administrativnom prelazu Jarinje, Prelević ponovo spominje Duška Kovačevića.

Dodaje da živimo „u kulturi neprijatelja“.

„Pošto živimo u kulturi neprijatelja, vlast hoće da se poistoveti sa narodom, društvom i kulturom. I kad god je neko protiv vlasti, on je protiv naroda, društva i kulture. Ako je to tako, onda eto i ćerka Rade Trajković je kriva, pa samim tim i Rada. Alli ne samo što radi u toj stranoj firmi, nego je protiv srpskih intersa, a to sve saznaje laufer Šešelj“, izjavio je Prelević.

„Isti rukopis“

O tome da li vidi sličnosti između dešavanja u vezi sa Radom Trajković i ubistva Olivera Ivanovića, Prelević kaže:

Osvrće se i na drugi slučaj u vezi sa Trajković.

„Oni su otišli do te mere da pritisnu firmu u kojoj je radio sin Rade Trajković da dobije otkaz i on dobije otkaz. To je bilo pre oko četiri godine, do te mere to ide, gde je granica… I to radi čovek koji stalno kuka da je njegova porodica napadnuta“, naglasio je.

Smeta im i što Radu Trajković, smatra Prelević, ne mogu da kontrolišu.

„Ne možete da je kontrolišete, ona misli svojom glavom. ja ne podržavam sve njene poteze, ali znam da ona to radi čista srca. I smatra se neprijateljem, tako je i sa Oliverom Ivanovićem bilo, i sad ga nema“, navodi.

A o tome ko je ubio Ivanovića, Prelević kaže da je „potpis ćiriličan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari