Zakoni ne važe za sve podjednako: Milan Dumanović o zastarelim prekršajnim prijavama Uroša Panića 1foto Screenshot instagram

Tek što je afera “lamborgini” izašla iz fokusa javnosti, pojavile su se informacije koje bacaju novo svetlo na slučaj. Kako je otkrio Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), dve prekršajne prijave protiv Uroša Panića, čoveka koji se snimao u luksuznom automobilu kršeći propise i vređajući policajce su – zastarele.

Da stvar bude interesantnija, obe prekršajne prijave su bile podnete upravo zbog vređanja policijskih službenika, čime je prema navodima prijave, prekršen javni red i mir.

Kako piše CINS, prvi slučaj dogodio se u septembru 2020. godine kada je policija zaustavila automobil marke audi koji je uhvaćen u prekršaju. Iako nije bio za volanom, Uroš Panić na koga se auto vodio, je došao na lice mesta.

“Ja sam Vučićev kum, smeniću te, naći ću ti novo radno mesto, skinuću ti uniformu, nećeš je nositi, ići ćeš na raport kod Stanića”, rekao je Panić, prema navodim prijave, policijskom službeniku.

Protiv njega je bila podneta prekršajna prijava, ali se on na sudu nije pojavio do septembra 2022. kada je slučaj zastareo.

U januaru 2021. godine Panić je, tvrdi se u prijavi, učestvovao u tuči, a policajcu koji je intervenisao opet je pretio da će mu “skinuti uniformu” upućujući mu niz uvreda.

Opet je bila podneta prekršajna prijava i opet je ista zastrarela.

Uroš Panić je u žižu javnosti došao nedavno kada je objavio snimak na kojem upravlja luksuznim lamborginijem. Na snimku na kojem deluje da je vozio daleko iznad dozvoljene brzine, Panić je vređao policijske službenike. Nakon ovoga, policija je vozilo oduzela, a protiv Panića su podnete prekršajne i krivične prijave.

Od samog starta postojala je dilema da li je Petar Panić, otac Uroša Panića, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ono oko čega nema polemike, to je da je Panić radio kao član obezbeđenja Vojsilava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke, i da se lično poznaje sa predsednikom Srbije.

Protekle nedelje je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić demantovao da je Panić Vučićev kum. Ipak, navodi iz prijava koje je objavio CINS pokazuju da se Uroš Panić pozivao na kumovske veze sa predsednikom Srbije.

Komentarišući odbacivanje dve prekršajne prijave zbog vređanja policijskih službenika Milan Dumanović iz Novog policijsko-sindikalnog saveza navodi da je sistem tako ustrojen da neka lica imaju povlašćen status u pogledu pravne odgovornosti.

– U zakonu je jasno propisano kako sme, a kako ne sme da se postupa prema policijskim službenicima. Isto tako, navedene su jasne sankcije za svako kršenje propisa. Nigde u zakonu ne postoji da će neka lica apriori da budu oslobođena od odgovornosti. I pored toga, svedoci smo da se zakoni ne primenjuju na određenu grupu ljudi, kaže Dumanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari