Zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici: Većina pacijenata zahteva kiseonik odmah po prijemu 1 Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC (Ilustracija)

Aleksandra Spurnić, zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici, istakla je danas u „Uranku“ na televiziji K1 da već nedeljama u bolnici u Batajnici imaju isti broj bolesnika.

„Trenutno ih je 808, od čega je njih 106 na odeljenjima intenzivne nege, 76 ih je intubirano na mehaničkoj ventilaciji, a 23 je na neinvazivnoj ventilaciji. Od juče imamo 86 novih bolesnika. Imali bismo ih i više, ali nemamo mesta. Samo kada nekoga otpustimo, možemo nekog novog da primimo. Ovoliko teških bolesnika niko od nas lekara nikada nije imao“, rekla je Spurnić na K1.

Ona je naglasila i da je 95 odsto hospitalizovanih pacijenata nevakcinisano.

„Oni koji su vakcinisani su uglavnom na odeljenjima poluintenzivne nege. U jedincama intenzivnog lečenja 99 odsto pacijenata je nevakcinisano. Klinička slika je uglavnom ista, s tim da imamo utisak da se kasnije javljaju. U bolnicu dolaze između osmog i 12. dana bolesti, kasnije se javljaju i u kovid ambulante. Većina zahteva kiseonik odmah po prijemu“, rekla je.

Kako je kazala Spurnić, dnevno se u kovid bolnici u Batajnici potroši 20 tona kiseonika.

„Više se kovida ne plašimo, a to je potpuno pogrešno. Većina pacijenata pokaje se kada dođu u bolnicu što se nisu ranije vakcinisali. Najmlađi pacijent ima 23 godine, a juče smo primili najstarijeg pacijenta, gospođu koja ima 100 godina i u stabilnom je stanju, na kiseoniku“, rekla je dr Spurnić u „Uranku“.

Kako je istakla, kovid bolnice u zemlji imaju svu neophodnu terapiju: antivirusnu, imunološku i antibiotsku, imamo svu tehničku potporu, u Batajnici imamo angio salu, operacione sale, svu rendgensku dijagnostiku.

Spurnić je na K1 kazala da pacijenti ne govore da li su pili „Ivermektin“, a sigurno je da ih ima, ali govore da piju dve litre „Prolom“ vode dnevno, a ima i onih koji su stavljali „Pavlovićevu“ mast u nos kao način prevencije protiv kovida.

Mirsad Đerlek: Protivnici vakcine su suicidalni

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je da smatra da osobe koje ne žele da se vakcinišu imaju „čudne ideje“.

„Rekao bih da su to suicidalne, samoubilačke ideje, jer ako se ne vakcinišete velika je šansa da izgubite život“, kazao je Đerlek  i dodao da je delta soj ubitačan i liči na avione bombardere.

„Moramo ragovarati sa profesionalcima, sa sociolozima, psihijatrima, kulturolozima koji će razgovarati sa nevakcinisanima“, rekao je on.

On je kazao da je trenutno barem jednom dozom vakcine u Srbiji vakcinisano 55,3 odsto stanovnika i da će sednica Kriznog štaba, kako je najavljeno, biti održana do kraja ove nedelje.

„Na sednici će biri reči o situaciji u školama, o jesenjem raspustu, o kovid propusnicama. Ono što je evidentno je da kovid propusnice daju rezultate. Pravac razmišljanja i delovanja mora biti takav da imamo što efektivnije mere, a što manje posledica, a to znači da sve mere budu usklađene sa Ustavom i ljudskim pravima“, rekao je Đerlek na K1.

On je kazao i da nije istina da se na prijem u kovid ambulante čeka sedam sati.

„Mi imamo četiri kovid trijažna centra, ali svaki Dom zdravlja ima svoju kovid ambulantu. Čeka se dva do tri sata najviše, to su podaci koje imam. Prošle godine smo imali dve kovid bolnice, ove ih imamo tri. Oslobodili smo KBC Zemun kovid režima rada, kako bi mogli da se zbrinjavaju drugi pacijenti“, rekao je Đerlek i povodom „Ivermektina“ kazao da je korišćenje lekova koji nisu registrovani krivično delo.

„Da je „Ivermektin“ delotvoran u lečenju korone, naša Agencija za lekove bi ga registrovala. Disciplina nam nikada nije bila vrlina. Mi imamo ozbiljan zdravstveni sistem, i sve van protokola lečenja je nezakonito. Na snazi je trenutno 12. ili 13. protokol lečenja“, zaključio je Đerlek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari