Vučićevo "regionalno čudo" odavno zaboravljeno: Zbog čega fabrika vakcina Sinofarm još ne radi i zašto nadležni ćute o tome? 1Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Niko u Srbiji ne zna šta se dešava sa Sinofarm fabrikom vakcina u Zemunu za koju je još 9. septembra 2021. godine, tokom postavljanju kamena temeljca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će biti „regionalno čudo i srpski ponos“. Trebalo je da se tu puni, a kasnije i proizvodi kineska vakcina protiv kovida, ali ni posle više od dve godine do toga nije došlo, a nadležni ćute.

Sve relevantne državne institucije koje smo kontaktirali do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili na pitanja šta se dešava za fabrikom vakcina i da li joj je u međuvremenu promenjena namena.

„Već od aprila meseca (2022.) moći ćemo da se pojavimo na tržištu i da naše trište pre svega ovde i druga tržišta snabdevamo vakcinom, 30 miliona vakcina proizvodićemo godišnje“, obećavao je Vučić na početku radova fabrike koja je zajednički projekat Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Prema Vučićevim rečima, druga faza izgradnje fabrike trebalo je da bude gotova do 2023. godine i da se proizvodi “aktivna komponenta, supstanca za samu vakcinu”.

Fabrika vakcina prazan objekat

Ali na kraju ove godine od fabrike vakcina imamo samo prazan objekat u zemunskom naselju Soko salaš, pored auto-puta u koji je, prema objavljenim podacima, Srbija uložila do sada više od 50 miliona evra.

Proizvodnjom vakcina trebalo je da upravlja kompanija Life Biotech, koja je i osnovana 15. decembra 2021. godine, koja je 67 odsto u vlasništvu arapske kompanije Hayat Biotech i 33 odsto Vlade Srbije, pokazuju podaci iz Agencije za privredne registre.

Interesantno je da je kao adresa ove kompanije navedeno sedište Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Prema dostupnim podacima, javna nabavka za izvođača radova na izgradnji fabrike vakcine išla je preko Vojnograđevinske ustanove Beograd, pri Ministarstvu odbrane.

Angažovano je preduzeće Termomont d. o. o. za ugovor vredan oko 25 miliona evra.

Inače, ovo preduzeće gradilo je sve kovid bolnice, fontanu na Slaviji, objekte na Aerodromu Nikola Tesla, granični prelaz Gradina, Lidlove objekte u Smederevu i Staroj Pazovi, NIS-ove pumpe u Beogradu, Jagodini, Petrovcu na Mlavi, Novom Pazaru…

Pokušali smo u više navrata da kontaktiramo sa nadležnima u Termomontu, ali nam se na mobilne telefone nisu javljali.

Uvidom na sajt preduzeća Termomont, stoji da je fabrika vakcina kapitalni medicinski i farmaceutski objekat koji su dobili od klijenta Vojnograđevinske ustanove Beograd i da je izgradnja u toku.

Kako se navodi u opisu poslova koje Termomont treba da uradi je izrada projektne dokumentacije i izvođenje radova (građevinski, građeivnsko-zanatski, instalaterski radovi) sa pratećom infrastrukturom, pristupnim putevima i priključnim saobraćajnicama po sistemu „inženjeringa“.

Vučićevo "regionalno čudo" odavno zaboravljeno: Zbog čega fabrika vakcina Sinofarm još ne radi i zašto nadležni ćute o tome? 2
Fabrika Sinofarm Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na ceremoniji koja je upriličena povodom postavljanja kamena temeljca fabrike vakcine Vučić je samouvereno govorio da će najpre biti zaposleno 180 radnika, većinom visokoobrazovanih, a potom još 100.

„Bićemo među prvima u svetu koji će imati mogućnost da zajedno sa partenerima iz Kine i UAE menjamo sadržaj supstance i da budemo među prvima u svetu koje će blagodeti naučnih otkrića moći da podelimo sa narodom i da efikasnot i kvalitet vakcina bude na još višem nivou“, kazao je tada Vučić i naglasio da je kineska vakciona „apsolutno sigurna i da ima široko polje dejstva“.

Vučićevo "regionalno čudo" odavno zaboravljeno: Zbog čega fabrika vakcina Sinofarm još ne radi i zašto nadležni ćute o tome? 3
Maketa Foto: MOD

On je rekao da je Srbija „od nekoga ko čeka nečiju pomoć ili milostinju“, zajedno sa partnerima iz Kine i UAE, došla do toga da „uspeva da rešava i deo regionalnih problema, a ne samo svojih“.

Kako je istakao, „drznuli smo se da budemo hrabri i odgovorni i da ne moramo da čekamo na druge i da imamo srpsku fabriku vakcina“.

Komentarišući situaciju sa Sinofarm fabrikom vakcine epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović kaže za Danas da je to od početka bila luda ideja.

– Lepo je od Kineza što su napravili vakcinu, ali čim su se pojavili drugi jasno je bilo da je mrtva vakcina inferiornija od ovih koje su pravljene na zapadu i u Rusiji. To se brzo i pokazalo, posebno je slabije štitila starije ljude a za njih je vakcina bila i najvažnija. Tako da to je od početka bila propala investicija – ocenjuje epidemiolog radovanović.

Objašnjava da sada i taj pogon za Sinofarmovu vakcinu više ne može ni da se prenameni za proizvodnju neke druge.

– Ne vredi. To je kao kad napravite voz pa onda kažete „ništa ajde biće avion, prepravićemo“. Ne može da se prepravi jer te linije proizvodne za mrtvu vakcinu su sasvim drugačije nego za druge vakcine koje su pravljene. Tako da je to bio ćorak od početka, a onda je obavijen misterijom. To je radilo ministarstvo vojske, zašto vojske? Jasno je da sada ne znaju šta će sa tim objektom – ističe naš sagovornik.

Radovanović smatra da je sada svaki rad na objektu dodatno bacanje para, a „mnogo para je već bačeno“ i da treba pozvati na odgovornost onog koji je tako „glupu odluku“ doneo.

– Sve to što se neslavno završi o tome se ne govori, kao što je slučaj sa respiratorima. Mi smo navodno nabavili 1.400 respiratora, Vučić je tvrdio i više, ali nikada nismo koristili više od 350. To je potpuno nepotrebna nabavka bila, bačene pare. I evo niko se sad time ne hvali i zbog toga i ne pričamo kako smo slavno pobedili kovid, jer smo u vrhu svetske liste po žrtvama. Najgore smo prošli Bugari i mi. To je ista stvar, znači kada je nešto debakl potpuni onda se stavi embargo na takvu informaciju, svi se prave ludi i niko vam ne daje informaciju, a jeste velika bruka – zaključuje prof. dr Zoran Radovanović.

Ko sve nije odgovorio na Danasova pitanja o fabrici vakcine

Informacije o fabrici vakcine u Zemunu tražili smo od Ministarstva zdravlja, Ministarstva odbrane, Predsednika republike, Grada Beograda, Opštine Zemun, ali do zaključenja ovog teksta niko nije odgovori na naša pitanja.

Sa druge strane, mnogi zdravstveni zvaničnici pa čak i članovi ministarstava odbili su da pričaju o ovoj temi, navodeći da ne znaju ništa i da se obratimo nadležnima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari