Lider francuske ekstremne desnice Žan-Mari le Pen uspeo je da prikupi dovoljno potpisa podrške za kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima, saopšteno je juče u njegovoj stranci. Le Pen, lider Nacionalnog fronta, ranije je izjavio da će prikupljanje potpisa biti „vrlo teško“.

Lider francuske ekstremne desnice Žan-Mari le Pen uspeo je da prikupi dovoljno potpisa podrške za kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima, saopšteno je juče u njegovoj stranci. Le Pen, lider Nacionalnog fronta, ranije je izjavio da će prikupljanje potpisa biti „vrlo teško“. Rok za podnošenje kandidatura uz prikupljene potpise najmanje 500 izabranih predstavnika iz najmanje 30 različitih okruga, uključujući i prekomorske teritorije, ističe u petak, 16. marta.
Kandidat desnice Nikola Sarkozi izjavio je početkom meseca da će se boriti da i Le Pen, ali i kandidat ekstremne levice Olivije Bezanseno prikupe potpise podrške, kako bi mogli da učestvuju u prvom krugu izbora. Pravilo prikupljanja potpisa podrške ima za cilj da se izbegnu neozbiljne kandidature, ali je sve kontroverznije. Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, 13 odsto građana namerava da glasa za Le Pena. Time je on na četvrtom mestu, iza Sarkozija, kandidata levice Segolen Roajal i kandidata centra Fransoa Bajrua. Pod uticajem svoje kćerke Maren, koja mu vodi kampanju, Le Pen je malo „ugladio“ imidž, ali su i dalje glavne tačke njegove kampanje borba protiv imigracije i odbrana „nacionalnog ponosa“, što je jedini put da se ponovo uspostavi jednakost i pravda. Le Pen je na prošlim izborima za predsednika Francuske, održanim 2002, izazvao pravi politički zemljotres ušavši u drugi krug izbora, nakon što je u prvom osvojio 16,8 odsto glasova i ostavio iza sebe kandidata socijalista Lionela Žospena. U drugom krugu, Žak Širak ubedljivo je pobedio Le Pena, osvojivši 82 odsto glasova birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari