Ruski predsednik Vladimir Putin je zbog oštrih kritika koje su uputile SAD i EU ranije napustio samit Grupe G20 u Brizbejnu, ali je ipak ocenio da je skup najjačih privreda sveta protekao u „konstruktivnoj atmosferi“. „Istina je da se naši stavovi po nekim pitanjima razlikuju, ali razgovori su bili kompletni, konstruktivni i više nego korisni“, rekao je Putin na konferenciji za novinare pred povratak u Moskvu. On je kazao da je tema bilateralnih sastanaka pre svega bila kriza u Ukrajini i sankcije koje je Zapad uveo Moskvi.


„Sankcije su štetne za ceo svet, to je ono što je generalno prihvaćeno“, rekao je Putin, dodajući, da je „zadovoljan“ rezultatom samita i atmosferom. Od petka, uoči otvaranja samita G20, predstavnici SAD, Australije i Velike Britanije nisu birali reči govoreći o Rusiji, koju su nazvali „pretnjom za ceo svet“. Prema pisanju kanadskih medija, premijer Stiven Harper direktno je napao Putina, rekavši mu da ima „samo jedno“ da mu kaže, a to je da treba da ode iz Ukrajine.

Predsednik SAD Barak Obama i Kameron još jednom su optužili Rusiju da krši međunarodno pravo i upozorili je da će trpeti ozbiljne posledice ako nastavi da se meša u ukrajinsku krizu. „Ako (Moskva) nastavi da krši međunarodno pravo i (mirovni) dogovor na koji se angažovala pre nekoliko nedelja, izolacija s kojom se suočila će se nastaviti“, rekao je Obama u Brizbejnu. Kameron je ocenio da su SAD i EU poslale „jasnu poruku“ o načinu na koji će svetske sile pristupiti ukrajinskoj krizi u sledećih nekoliko meseci ili godina. „Nastavićemo da vršimo pritisak i, ako Rusija nastavi da destabilizuje Ukrajinu, uslediće druge mere (sankcija)“, rekao je Kameron.

Inače, grupa privredno najjačih zemalja sveta saopštila da će ubrzati ekonomski rast svojih članica, povećati fiskalnu transparentnost i finansirati borbu protiv klimatskih promena. Zemlje G20, koje čine 85 odsto svetske ekonomije, ocenile su da je moguće povećati globalni bruto društveni proizvod (BDP) za 2,1 odsto do 2018. uz povećanu privrednu aktivnost za više od 2.000 milijardi dolara. G20 je ocenio da je učinjen napredak u primeni inicijative Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o automatskoj razmenih poreskih podataka, što predstavlja veliku borbu protiv utaje poreza i pronevera.

Na kraju zajedničkog saopštenja G20 navodi se pitanje podrške za rešavanje pitanja klimatskih promena. „Podržavamo jaku i efikasnu akciju za rešavanje klimatskih problema i pružićemo finansijsku pomoć ugroženim zemljama“, zaključuje se u saopštenju. Obama je najavio je da će SAD dati tri milijarde dolara za fond UN za pomoć siromašnim i ugroženim zemljama kako bi se bolje pripremile za klimatske promene i razvile obnovljive izvore energije.

S druge strane, nekoliko nevladinih organizacija izrazilo je juče nezadovoljstvo zaključcima samita u Brizbejnu, ocenivši ih „stidljivim i nedovoljnim“. Mreža devet NVO, Fajnenšel transparensi, smatra da G20 „prepoznaje nedostatke u svom finansijskom sistemu, ali ne zna kako da ih ispravno reši“. „Posvećenost G20 borbi protiv utaje poreza je dobrodošla, ali nije ponudila pristup fiskalnim informacijama, što je jedino rešenje protiv utaje poreza i korupcije“, navela je organizacija Oksfam. NVO su izrazile nezadovoljstvo zbog učešća Luksemburga na samitu G20, jer je nedavno optužen da je od 2002. do 2010. s multinacionalnim kompanijama sklapao tajne ugovore po kojima ih je minimalno oporezivao.

Pored lidera zemalja članica G20, na skupu su učestvovali i ministri finansija i guverneri nacionalnih banaka 19 zemalja – Argentine, Australije, Brazila, Francuske, Nemačke, Indije, Indonezije, Italije, Japana, Južne Afrike, Južne Koreje, Kanade, Kine, Meksika, Rusije, Saudijske Arabije, SAD, Turske i Velike Britanije, kao i guverner Evropske centralne banke.

OBAMA: Ne savez sa Sirijom

Predsednik SAD Barak Obama ocenio je juče u Brizbejnu da bi međunarodna koalicija protiv Islamske države bila oslabljena eventualnim savezom sa Sirijom. „Mislimo da bi udruživanje (sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom) oslabilo koaliciju“, rekao je Obama na konferenciji za novinare na samitu privredno najjačih zemalja sveta G20. On je ponovio da ne namerava da u borbu protiv Islamske države uključi kopnene trupe, ali je naglasio da postoje situacije u kojima bi takvo rešenje postalo neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari