zapadna obalaFoto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Šef UNRWA Filip Lacarini kaže da je zabrinut zbog rizika od prelivanja rata iz Gaze, dodajući da okupirana Zapadna obala “ključa”.

Lacarini, generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), takođe je rekao da postoji potreba za značajnom kontinuiranom humanitarnom pomoći Gazi, uključujući gorivo.

Rekao je da je pomoć koja dolazi preko prelaza Rafah nedovoljna, dodajući da treba otvoriti sve prelaze u Gazi.

Pet Palestinaca ubijeno u izbegličkom kampu Dženin

Medicinski izvori rekli su Al Džaziri da je najmanje pet Palestinaca ubijeno u izraelskoj raciji u izbegličkom kampu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali, koja je u toku.

Izraelska vojska kaže da je uhapsila devet osoba širom okupirane Zapadne obale, dodajući da je zaplenila i oružje u izbegličkom kampu Dženin, u selu Jabad i Betlehem.

Izraelske vlasti su takođe izdale naloge za rušenje kuća dvojice boraca optuženih za izvođenje smrtonosnih napada ranije ove godine.

Poslednji talas hapšenja povećao je ukupan broj pritvorenih na okupiranoj Zapadnoj obali na više od 1.430, navodi vojska. S druge strane, grupa palestinskih zatvorenika kaže da je od 7. oktobra više od 2.200 pritvorenih.

Amnesti Internešnal je u subotu osudio izraelske vlasti zbog toga što su „dramatično povećale” proizvoljne pritvore koji „omogućavaju nečovečno i ponižavajuće postupanje prema zatvorenicima”, dok nisu istražile „incidente mučenja i smrti u tim pritvorima” od početak rata, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari