Zapadni lideri uputili pismo Kurtiju: Očekujemo fromiranje ZSO 1foto (BETAPHOTO/STA/Nebojša Tejić/DS)

Predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni istakli su u pismu upućenom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da očekuju implementaciju svih postignutih sporazuma sa Srbijom, uključujući i formiranje Zajednice srspkih opština, objavila je Gazeta ekspres.

Makron, Šolc i Meloni su naveli da su uvereni da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga „od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regiona i za napredak evropske perspektive Kosova“.

Oni su pozdravili izjave Kurtija u vezi sa evropskim predlogom i njegovu spremnost da prihvati predlog osnovnog sporazuma, prenosi Kosovo onlajn.

Dodali su da smatraju da je sada potrebno hitno odlučiti o putu dalje u cilju zaključivanja tog sporazuma i obezbeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta koji je dogovoren.

„Evropski savet je u zaključcima od 9. februara izrazio podršku ovom važnom sporazumu i pozvao Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom“, navedeno je u pismu.

Dodaje se da predstojeći koraci u implementaciji moraju odražavati taj politički pristup, „osiguravajući da se i Osnovni sporazum i preostale obaveze iz dijaloga adresiraju na adekvatan način i bez odlaganja“.

Makron, Šolc i Meloni su naveli da se raduju što će se o svemu tome razgovarati na sastanku u Briselu u ponedeljak.

„Računamo da ćete konstruktivno težiti brzom rešavanju i primeni ovog sporazuma. Uvereni smo da je to od velikog značaja za opšte dobrobiti vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regiona i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje“, navedeno je u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari