Zaražene tri bebe iz Aranđelovca su stabilno, jedna će danas iz Kragujevca biti prebačena u Beograd 1Foto: Z.S.M.

Tri bebe koje su zaražene bakterijom lageionelom u Zdravstvenom centru Aranđelovac i prebačene juče na lečenje u Unverzitetski klinički centar Kragujevac, trenurtno su u stabilnom stanju, a jedna od njih danas će biti prevezena u dečju kliniku u Tiršovoj u Beogradu na dalje lečenje, kažu za Danas u UKC Kragujevac.

– Jedna od tri bebe bila je u najtežem stanju i na mehaničkoj ventilaciji, ali zahvaljujući neonatolozima UKC Kragujevac tokom jučerašnjeg dana i noći je stabilizovana. Ona bi danas trebalo da bude transportovana na dalje lečenje u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj – kažu za Danas iz kragujevačkog Kliničkog centra.

Ostale dve bebe su od juče stabilno i u toku je njihovo dalje lečenje i nega u Centru za neonatologiju Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac.

Kako nezvanično saznajemo, kod jedne bebe je prvim nalazima potvrđeno da i ona ima infekciju bakterijom legionelom, ali su kasnija ispitivanja pokazala da nije pozitivna na nju.

Istovremeno, kako objašnjava naš izvor, legionela, takozvana bakterija iz ventilacije koja izaziva teške upale pluća, kako navodi naš izvor iz UKC, se jako sporo širi preko vode, česmi, sanitarija, bazena ventilacionih sistema i klima.

Osim pluća legionelom mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi,organi za varenje i centralni nervni sistem. Da bi se uništila potrebna je temeljna dezinfekcija i sterilizacija prostorija, klima, česmi, bazena gde se ona razmnopžavala.

Naš sagovornik podseća na sličan slučaj zaražavanja pre desetak godina u Španiji, kada je čitav deo zdravstvenog sistema „bio isključen duže vreme” dok se nije obavila kompletna dezinfekcija.

Podsetimo, u Aranđelovcu je zatvoreno zbog bakterije legionele u ventilaciji i porodilje i trudnice iz te ustanove prebačene u drugu bolnicu, dok se ne reši problem infekcije.

Tri bebe prebačene su juče UKC Kragujevac. Epidemiloška služba kragujevačkog Instituta za javno zdravlje nije želela danas da se oglašava povodom ovog slučaja „ventilacijske bakterije”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari