General Stenli Mekristal, američki general s četiri zvezdice koji ima dugogodišnje iskustvo u specijalnim operacijama, preuzeo je juče komandu nad američkim i NATO trupama u Avganistanu, što je inicijativa za koju se Pentagon nada da će promeniti plimu osmogodišnjeg rata.

Mekristal je dužnost preuzeo od generala Dejvida Mekirnana na skromnoj ceremoniji u dobro obezbeđenom sedištu Međunarodnih bezbednosnih snaga pod pokroviteljstvom NATO u centru Kabula. Mekirnana je prošlog meseca otpustio ministar odbrane Robert Gejts nakon godinu dana pošto je preuzeo dvogodišnji mandat.

Očekuje se da Mekristal, koji je bio na čelu Zajedničke komande specijalnih operacija, zauzme nekonvencionalniji pristup ratu koji je u protekle tri godine postajao sve nasilniji. „Narod Avganistana je u centru naše misije. Moramo da ih štitimo od svake vrste nasilja. Moramo da poštujemo njihovu religiju i tradiciju“, rekao je Mekristal, „Međutim, iako ćemo pažljivo sprovoditi operacije, nećemo se snebivati.“

Mekristal će upravljati najbrojnijim međunarodnim snagama koje su ikada postojale u Avganistanu. U zemlji ima rekordnih 56.000 američkih vojnika i još 32.000 iz 41 drugih zemalja. Mekristal se sastao sa predsednikom Hamidom Karzaijem, koji je američkog generala upozorio da je najvažniji element misije zaštita avganistanskih civila. Pitanje civilnih žrtava tokom vojnih operacija dugo je bilo tačka razdora između Karzaija i SAD. Američke snage za specijalne operacije, kojima je upravljao Mekristal, bile su umešane u misije u poslednjih nekoliko godina prilikom kojih su stradali civili. General je već obećao da će smanjiti broj civilnih žrtava. „Iako očekujem žestoke borbe, merilo uspeha neće biti ubijanje neprijatelja, već broj Avganistanaca zaštićenih od nasilja“, rekao je on nedavno prilikom svedočenja pred Kongresom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari