Promovisan Vodič o zaštiti podataka o ličnosti kvir zajednice 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

U sklopu Nedelje ponosa, u četvrtak 16. septembra u hotelu “Crystal”, održana je panel diskusija na kojoj je promovisan Vodič o zaštiti podataka o ličnosti kvir zajednice pod imenom „Pravo da vas ostave na miru“.

Na panelu koji je održan u sklopu promocije govorili su autorka i saradnici na izradi Vodiča: Dragoslava Barzut, autorka Vodiča; Danilo Krivokapić, SHARE fondacija; Bojan Lazić, saradnik na izradi Vodiča, kao i moderatorka Ana Petrović, ispred organizacije Da se zna!

Vodič o zaštiti podataka o ličnosti kvir zajednice kreiran je sa ciljem da pomogne kvir osobama u razumevanju svojih prava. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti seksualnu orijentaciju svrstava kao posebno osetljiv podatak o ličnosti čija je obrada zabranjena. To znači da bez izričitog pristanka lica od kog se traži podatak o seksualnoj orijentaciji i još nekih drugih izuzetaka predviđenih Zakonom, niko ne sme zahtevati od drugog lica da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Poseban segment Vodiča posvećen je institucijama koje su nadležne i imaju veze sa zaštitom podataka o ličnosti. Tu se pre svega misli na Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koji je primarno nadležan za oblast zaštite podataka o ličnosti. U Vodiču je opisana procedura kako se neko kome je povređeno pravo na privatnost može javiti Povereniku i tražiti od njega zaštitu.

Vodič „Pravo da vas ostave na miru“ izrađen je u okviru projekta koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji pod nazivom „Zaštiti privatnost – odupri se pritisku„, a koji zajednički sprovode Udruženje „Da se zna!”, Partneri za demokratske promene Srbija, SHARE Fondacija, NVO ATINA, Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11. Vodič je dostupan za preuzimanje na sajtu udruženja Da se zna!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari