Na 15. Sajmu suvomesnatih proizvoda, koji je održan proteklog vikenda u zlatiborskom selu Mačkat, za najboljeg proizvođača goveđe i svinjske pršute proglašen je Rade Šopalović iz tog sela.


Ružici Stojanović iz Mačkata pripale su takođe dve nagrade – za najbolju domaću kobasicu i ovčju stelju, kao i Miliji Brkoviću iz Kačera, koji je nagrađen za najbolju ovčju pršutu i najbolju slaninu.

– Pradeda, deda, otac, ja i sada i moj sin bavimo se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda – kaže Rade Šopalović, koji je učestvovao na svim dosadašnjim „pršutijadama“, a potom otkriva recepturu za proizvodnju kvalitetne pršute: – Tajna je u dobrom sušenju, na tradicionalni način. Takođe, poseban kvalitet suvomesnatim proizvodima u ovom kraju daje kvalitet stoke i način soljenja mesa.

Tokom trodnevnog sajma koji su, pod sloganom „Sa visina od davnina“, organizovali robni proizvođači, Crkvena opština Mačkat, Kulturno-sportski centar Čajetina, Zlatiborski eko-agrar, Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina, uz podršku EU kroz projekat SWG stalne radne grupe za ruralni razvoj, suvomesnate proizvode predstavilo je 18 proizvođača sa područja čajetinske opštine. Kontrolu kvaliteta proizvoda obavila je SGS, vodeća svetska kompanija za kontrolisanje, verifikaciju, ispitivanje i sertifikaciju, čiji su predstavnici odlučivali o nagradama.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, pozdravio je proizvođače i goste sajma, poručivši da lokalna samouprava namerava da, u vremenu krize, sačuva, unapredi i zaštiti tradicionalne zlatiborske proizvode.

– Želimo da unapredimo i povećamo proizvodnju, a to ćemo sigurno uspeti ako se zajedno udružimo i krenemo ove godine sa masovnijim i ozbiljnijim izvozom na rusko tržište – poručio je Stamatović. On je najavio da će tokom ove godine početi izgradnja višenamenske sale u Mačkatu koja će se, pored ostalog, koristiti i za organizaciju tog sajma. Objasnivši da će novac za gradnju biti prikupljen na donatorskoj večeri, koju će organizovati opština Čajetina u saradnji sa proizvođačima, Stamatović je izrazio nadu da će taj projekat podržati i Ministarstvo poljoprivrede.

Cene

Kilogram goveđe pršute koštao je 1.700, svinjske 1.600, slanine od 500 do 1.000 dinara, kobasice 900 dinara, a čvaraka od 900 do 1.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari