Konkretno ukazivanje više bivših i sadašnjih radnika Kazneno-popravnog zavoda u Nišu na kriminal i korupciju, kao i njihove tvrdnje da je u takve zloupotrebe umešan deo zatvorske uprave, prilika je za novu vladu i predsednika Srbije da dokažu da će zaista „imati nultu toleranciju na korupciju“, što ovih dana učestalo ponavljaju, kaže za Danas Lidija Vučković, koordinatorka niškog Centra za ljudska prava, koji već pet godina obavlja monitoring u srpskim zatvorima uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji.

Sadašnji i bivši radnici KPZ-a obratili su se prošle sedmice ovom Centru, kao i Birou za društvena istraživanja (BIRODI), Savetu za borbu protiv korupcije i Agenciji za borbu protiv korupcije i dostavili im dokumenta o „nezakonitostima“ u zatvorskom poslovanju. U dokumentima su navedene „zloupotrebe“ prilikom nabavke opreme, materijala, goriva, ogreva i stočne hrane, „sumnjivo“ plaćanje rada osuđenika ili „nestanak i lažiranje dokumentacije“. Od Agencije za borbu protiv korupcije zatražili su da budu zaštićeni kao uzbunjivači javnosti, jer, kako su objasnili, zbog ukazivanja na „višegodišnji i milionski kriminal i korupciju“ u kojima učestvuju pojedini rukovodioci, trpe pretnje, premeštaje i otkaze.

Ovi uzbunjivači javnosti posebno su prozvali v.d. upravnika KPZ-a Gordana Božića, prvog čoveka privredne jedinice KPZ-a „Deligrad“, Tomislava Mitića i šefa voznog parka Miroljuba Aranđelovića, tvrdeći da oni „ne sprečavaju“, odnosno „učestvuju“ u zloupotrebama. Prema njihovim rečima, ni policajci Policijske uprave Niš koji su detaširani u KPZ-u „nisu spremni da se efikasno suprotstave nezakonitostima“, a na to nije spremna u punoj meri ni Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, koja je tokom 2010. i 2011. godine sprovela dva vanredna nadzora „bez ozbiljnijih rezultata“. Na molbu Danasa da razgovara sa Božićem i „prozvanima“, koju smo uputili ovoj Upravi, nije pozitivno odgovoreno.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija našem listu je rečeno da „nikada nije pokušavala da negira postojanje korupcije u zatvorima već se sa njom vrlo javno i za sada uspešno bori“. Optužbe grupe bivših i sadašnjih radnika niškog KPZ-a Uprava je nazvala „paušalnim“, a motive za njihovo iznošenje „ličnim“. Uprava i njen direktor Milan Obradović bez rezerve stoje iza v.d. upravnika KPZ-a Božića, navodi se u odgovoru Danasu.

– Činjenica da ova Uprava, kao i detaširani policajci u KPZ-u, do sada nisu efikasno reagovali na brojna upozorenja o korupciji, uznemirava i zabrinjava. U srpske zatvore je ušao ogromni novac namenjen njihovoj reformi, među kojima i onaj iz OEBS-a i Saveta Evrope. Ali, da li je reforma zatvora uopšte moguća kada u njima nesmetano caruju mali i veliki „dilovi“, odnosno sistemska korupcija koja je u stanju da rastoči svaku reformu? Nadamo se da će ovakav istup u Nišu biti podstrek radnicima u ostalim zatvorima u Srbiji da se osmele na borbu protiv korupcije – kaže Lidija Vučković iz niškog Centra za ljudska prava, dodajući da monitoring srpskih zatvora jasno pokazuje da je korupcija „svuda raširena i slična“.

Zoran Gavrilović, sociolog i direktor programa „Društvo protiv korupcije“ pri BIRODI, dodaje da bi na upozorenja zaposlenih iz niškog KPZ-a trebalo da reaguju svi kojima su se obratili. Agencija za borbu protiv korupcije ima mogućnost da dostavi njihova dokumenta policiji i tužilaštvu, a pre svega da pruži zaštitu ovim uzbunjivačima javnosti. Savet za borbu protiv korupcije trebalo bi da iskoristi „slučaj“ kao dobar primer za preporuke o izmeni Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koji „propisuje dosta diskrecionih ovlašćenja za zatvorske rukovodioce, a manjak transparentnosti, što je glavni izvor korupcije“.

„Ovaj slučaj jeste jedan mali i važan test o tome da li imamo antikorupcijske mehanizme u zemlji ili ne“, zaključuje Gavrilović.

Cenovnik privilegija

Za sve zatvorske privilegije postoji cenovnik. Ovakve priče se nezvanično mogu čuti od osuđenika i zaposlenih u KPZ- u, ali oni nisu spremni da o tome govore javno i pokušaju da ih dokažu. Bolji status ili premeštaj navodno koštaju više stotina evra, a dobijanje mobilnog telefona „iz spoljnog sveta“ od 250 do 500 evra. Radno mesto u niškom zatvoru navodno se može kupiti po ceni od 2.500 do 5.000 evra. Osuđenik Bojan Draganović je pre više od četiri godine za Danas govorio da pojedini zatvorski rukovodioci i službenici „dobro zarađuju“ i na navodnom dilovanju narkotika unutar KPZ-a uz pomoć osuđenika, što je tadašnja zatvorska uprava negirala.

Najkorumpiraniji zatvorski vaspitači, sudije…

U okviru projekta „Korak po korak kroz proces reforme zatvaranja“, koji sprovode niški Centar za ljudska prava i BIRODI, nedavno je urađeno istraživanje o korupciji u srpskim zatvorima u kojem su učestvovali isključivo osuđenici. Prema mišljenju osuđenika u zatvorima u Nišu, Požarevcu i Sremskoj Mitrovici, korupcija je „izuzetno raširena“, a „više od ostalih“ korumpirani su zatvorski vaspitači, sudije, služba programa postupanja i uticajni osuđenici. Većina anketiranih veruje da će korupcija u naredne tri godine da raste.

„Kriterijum“ za otkaze

Uzbunjivači javnosti u KPZ-u nezvanično tvrde da je jedan od osnovnih „kriterijuma“ za deset otkaza koji su uručeni prošlog meseca „odmazda“ zbog ukazivanja na nezakonitosti. Oni ocenjuju da u asortiman odmazdi spadaju i nedavne smene i premeštaji. Bivša načelnica Službe za obuku i upošljavanje Valentina Krstić, koja je smenjena prošlog meseca, a koju su sagovornici Danasa označili kao jednog od istaknutijih „boraca protiv korupcije“ u KPZ-u, nije želela da govori za naš list. Navode iz dokumenata dostavljenih državnim telima i nevladinom sektoru za Danas nije želeo da precizira ni Vladimir Pavlović, bivši šef Voznog parka u KPZ-u, koji je prošlog meseca premešten u Okružni zatvor u Prokuplju nakon što je ukazivao na „velike zloupotrebe goriva“. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je prošlog meseca deset radnika KPZ-a Niš, od kojih je pet bilo zaposleno na određeno vreme, dobilo otkaze u skladu sa novim Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta i po Zakonu od državnim službenicima i nameštenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari