Zaštitnik građana: Ministarstvo za rad meša se u rad Centra za socijalni rad u Nišu 1Zoran Pašalić Foto: Beta/Milan Obradović

Zaštitnik građana kritikovao je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog mešanja u rad i postupanje Zaštitnika građana i Centra za socijalni rad.

Zaštitnik kaže da je od niškog Centra za socijalni rad tražio da u roku od 15 dana dostavi informacije povodom nestanka maloletnog deteta iz Niša, a odgovor je tri dana kasnije stigao od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Saopštenje resornog Ministarstva, kojim na sebe preuzima nadležnost Centra za socijalni rad obaveštavajući javnost o tome ko se sve nalazi u evidenciji Centra za socijalni rad u Nišu i šta ovaj centar nije u mogućnosti da uradi, smatramo direktnim mešanjem u rad i postupanje Zaštitnika građana i Centra za socijalni rad“, naveo je zaštitnik u saopštenju.

Ovakvu izjavu za javnost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zaštitnik smatra pokušajem prikrivanja odgovornosti za neke ranije propuste u radu, gde među najsvežije spada objavljivanje na sajtu Ministarstva za rad imena i fotografije deteta bez sakrivenog lica koje je vraćeno usvojiteljskoj porodici.

„Sve to je u velikom neskladu sa tvrdnjom resornog ministarstva da „aktivno radi na unapredjenju položaja dece“.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da se devojčica T. B. (13) iz Niša, koja je pobegla od kuće prošle subote, kao ni njena porodica, nisu nalazili na evidenciji Centra za socijalni rad.

Ministarstvo je tim saopštenjem reagovalo povodom informacije da je, kako su naveli, „Zaštitnik građana po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija o nestanku maloletnog deteta iz Niša koje je pronadjeno u okolini Beograda, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Sveti Sava u Nišu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari