Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada RFZO 1Foto: Medija centar (Arhiva)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

On je to uradio nakon dobijenih saznanja iz medija da devojčica iz Crvenke, koja boluje od najtežeg oblika spinalne mišićne atrofije (SMA), još uvek nije ušla u program za dobijanje leka „Spinraza“, koji zaustavlja progresiju te retke i teške bolesti.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, RFZO-u je ostavljeno 15 dana od dana prijema tog dopisa da dostavi detaljne informacije sa relevantnom dokumentacijom koja se odnosi na taj slučaj, u skladu sa odredbama Zakona o Zaštitniku građana.

Prema navodima medija, lek „Spinraza“ je od jula 2018. godine dostupan u Srbiji, a za sada ga dobija 28 pacijenata, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok se sastanak lekarskog konzilijuma, koji treba da odobri devojčici primenu leka, iz nepoznatih razloga „neprestano odlaže“.

Devojčica od aprila 2019. godine leži na Odeljenju intenzivne nege Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari