Zaštitnik građana pokrenuo postupak protiv gradske uprave u Nišu zato što je osoba sa invaliditetom navodno sprečena da prisustvuje Kupu Radivoja Koraća 1Zoran Pašalić: Foto FoNet Ana Paunković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada uprave Grada Niša na osnovu saznanja da je osobi sa invaliditetom proteklog vikenda onemogućeno da prisustvuje finalu Kupa Radivoja Koraća u Sporskoj hali „Čair“ u tom gradu.

Prema njegovim rečima, osobe sa invaliditetom su jedna od najranjivijih društvenih grupa u Srbiji.

„Bilo bi nehumano, nedopustivo i nezakonito da postupanje zvaničnih službi bude u suprotnosti sa principima ravnopravnosti i poštovanja ljudskih prava, umesto da se učini dodatni napor kako bi se osobe sa invaliditetom u većoj meri uključile u život lokalne zajednice. Da apsurd bude veći, upitno je prisustvo na sportskoj manifestaciji, a sport je tu da nas povezuje, a ne da nas deli“, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je u saopštenju podsetio da se osobe sa invaliditetom na dnevnom nivou suočavaju sa nizom problema.

Zaštitnik građana pokrenuo postupak protiv gradske uprave u Nišu zato što je osoba sa invaliditetom navodno sprečena da prisustvuje Kupu Radivoja Koraća 2
Sportski centar Čair: Foto Niška inicijativa

„Mnogi od njih nemaju podršku personalnog asistenta, otežan im je pristup javnim uslugama, čak i objektima u kojima žive, izazov je i samo obrazovanje, kao i ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, uključujući i mogućnost zaposlenja“, rekao je Pašalić.

Iako postoje pomaci, pritužbe upućene Zaštitniku građana potvrđuju da i dalje postoji prostor za podizanje svesti o značaju uvažavanja različitosti i unapređenje svake vrste podrške, institucionalne i pojedinačne, kako bi se unapredio status i svakodnevni život osoba sa invaliditetom, dodao je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari