Zaštitnik građana proverava postupanje policije prema uhapšenim na protestu u Beogradu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tim Zaštitnika građana u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, koji je predvodila zamenica zaštitnika građana Nataša Tanjević, posetio je policijske stanice u Beogradu u cilju praćenja postupanja prema licima koja su uhapšena tokom protesta koji su održani sinoć ispred Skupštine grada Beograda.

Posećene su policijske stanice u Zemunu, Novom Beogradu i Starom gradu i sedište Policijske uprave za grad Beograd, prenosi RTS.

Sve posete su bile nenajavljene, a u timu NPM je pored predstavnika Zaštitnika građana bio i predstavnik Komiteta pravnika za ljudska prava-JUKOM.

Tim NPM je proveravao način ostvarivanja osnovnih prava zadržanih lica, koja su u isto vreme zaštitne mere od zlostavljanja: pravo na pristup lekaru i advokatu, pravo da o svom lišenju slobode obaveste blisku osobu, i način na koji su dovedena i zadržana lica informisana o svojim pravima.

Tokom poseta policijskim stanicama zatečeno je 14 zadržanih lica sa kojima je tim NPM obavio nenadzirane razgovore.

Osim jednog lica koje je navelo da je udareno rukom sa leđa i oboreno na pod, niko od ostalih zadržanih lica nije se žalio na postupanje policijskih službenika prilikom lišenja slobode, zadržavanja i primene policijskih ovlašćenja.

Uvidom u dokumentaciju, što je potvrđeno i u razgovorima sa zadržanim licima, svim licima uručena su obaveštenja o pravima, rešenja o zadržavanju i imala su mogućnost da kontaktiraju advokata po sopstvenom izboru, odnosno dodeljen im je advokat po službenoj dužnosti.

Za jedno lice koje je navelo da mu nije omogućeno da obavesti blisku osobu o lišenju slobode, u dokumentaciji je navedeno da nije želeo nikoga da obavesti o tome, dok su sva ostala lica navela da su imala mogućnost da obaveste člana porodice ili blisku osobu o lišenju slobode.

Za lica koja su imala potrebu za lekarskim pregledom, isti je omogućen. Nijedno lice nije primljeno sa vidljivim povredama niti se žalilo da je zadobilo bilo kakve povrede.

Profesionalno postupanje rukovodstva i policijskih službenika tokom trajanja poseta NPM predstavlja primer dobre prakse u postupanju, u skladu sa zakonom predviđenom obavezom saradnje organa sa NPM.

Tim Zaštitnika građana u obavljanju poslova NPM-a će nastaviti da prati postupanja policijskih službenika prema građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari