Zaštitnik građana razgovarao sa Miloradom Ulemekom 1foto EPA/SRĐAN SUKI

Zaštitnik građana Zoran Pašalić posetio je juče bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka koji u Posebnom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu izdržava kaznu zatvora od 40 godina.

Kako je Pašalić naveo za Danas, on je posetio KPZ Požarevac na poziv Ulemekovog advokata, a sve povodom činjenice da je prošle nedelje odbijao hranu smatrajući da kaznu izdržava u surovim uslovima.

Pašalić je dodao da su nakon razgovora koji je obavio sa Ulemekom i druga lica koja služe kaznu u Posebnom odeljenju želela da sa njim razgovaraju. Ukupno je razgovarao sa deset od trinaest lica koja u Posebnom odeljenju služe kaznu. Među njima, kako nam je rečeno, nije bio Zvezdan Jovanović, nekadašnji pripadnik JSO koji je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića.

Pašalić je za Danas istakao da su razgovori trajali duže od šest sati i da mu je teško da rezimira te razgovore u formi izjave. On je naglasio da će o poseti Posebnom odeljenju biti sačinjen izveštaj, a nakon toga postoji mogućnost da će izaći sa određenim preporukama.

Podsetimo, Ulemek je početkom novembra stupio u štrajk glađu, jer mu je, kako je istakao njegov advokat, onemogućeno pravo na socijalizaciju, posete i rad. Prema pisanju medija, on je štrajk okončao nedelju dana kasnije.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je u odgovorima za Danas demantovala navode Ulemekovog branioca, ističući da su uslovi u kojima izdržava kaznu u potpunosti u skladu sa zakonom i pravilnikom o kućnom redu. Oni su napomenuli da Ulemek, kao lice koje se posebno dobro vlada, uživa i godinama unazad koristi pogodnosti koje pravnik o kućnom redu Posebnog odeljenja omogućava. Ta prava, između ostalog, podrazumevaju i pravo na posete bliskih srodnika, branioca, ali i drugih lica koja nisu u bliskom srodstvu. Takođe, iz Uprave su naglasili da Ulemek godinama unazad ima prava na četiri telefonska razgovora mesečno, kao i da može šest sati dnevno da provede van ćelije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari