Zaštitnik građana Srbije razgovarao sa MKCK o položaju Srba uhapšenih na Kosovu 1 FoNet/Milica Vučković

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić razgovarao je danas u Beogradu sa šeficom Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK) Jelenom Stijačić i regionalnom koordinatorkom te organizacije Aurelijom Gotje o pitanjima zaštite prava pritvorenih Srba na Кosovu i Metohiji.

Dogovorena je „stalna komunikacija“ o tome, saopštila je Kancelarija zaštitnika građana i navela da su Pašalić i predstavnice Regionalne delegacije MKCK izraziili „zabrinutost za položaj i status pritvorenih Srba na Kosmetu“.

Pašalić je 26. juna tražio od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da Srbe uhapšene na Kosovu „zaštiti od daljeg mučenja i zlostavljanja i torture i da ispita postupanje kosovske policije prema njima prilikom odvođenja u pritvorne centre“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija prenosi da je „Zaštitnik građana o torturi nad uhapšenim Srbima na Кosovu i Metohiji obavestio i brojne međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sprečavanjem torture, insistirajući na punom poštovanju Кonvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka“.

Pašalić se 10. jula 2023. godine obratio na adresu 106 nacionalnih institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava, od kojih je do sada odgovor dobio od samo tri, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari