Zaštitnik građana: Utvrđeni propusti u radu Centra za socijalni rad Vršac 1Foto FoNet Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da su utvrđeni propuste u radu nadležnih organa, pre svih Centra za socijalni rad Vršac, jer dvogodišnje dete koje je otac udavio u svom stanu, nisu tretirali kao žrtvu nasilja u porodici, na šta su bili obavezni po nalogu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Zaštitnik je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija da je u Vršcu otac ubio svoje maloletno dete a potom izvršio samoubistvo, početkom oktobra 2022. godine pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, sa zahtevom da obavi nadzor nad stručnim radom CSR Vršac i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom kontrole zaštitnik građana je utvrdio da su nadležni organi posle prijave majke za nasilje u porodici, procenili visok rizik od ponavljanja nasilja i izradili plan mera zaštite majke, ali da dete, koje je prisustvovalo porodičnom nasilju, nisu prepoznali i tretirali kao žrtvu nasilja.

Zbog toga zaštitnik građana traži da nadležni organi preduzmu aktivnosti za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojima bi se propisalo da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje porodičnom nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.

U izveštaju dostavljenom zaštitniku, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova navodi da je posle nadzora nad radom CSR Vršac konstatovao da je Centar načinio više propusta u radu, pre svega jer je sačinio plan zaštite od nasilja za majkuali ne i za dete, kao potencijalne žrtve nasilja, usled čega nisu procenjeni rizici po bezbednost i sigurnost deteta.

Pokrajinski sekretarijat dalje navodi da po nalogu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 21. februara 2019, datom direktorima centara za socijalni rad na teritoriji Srbije, stručnjaci centara u radu na zaštiti od nasilja u porodici treba da decu koja prisustvuju porodičnom ili partnerskom nasilju uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja.

U saopštenju se navodi i da je Pokrajinski sekretarijat podneo krivičnu prijavu protiv odgovornog lica CSR Vršac i zaposlenih u tom organu, a sredinom oktobra 2022. godine Skupštini grada Vršca podneo inicijativu za razrešenje vršioca dužnosti direktorke CSR Vršac i da je zbog učinjenih propusta od direktorke Centra tražio da utvrdi odgovornosti zaposlenih.

Zaštitnik građana je, međutim, utvrdio i da je Pokrajinski sekretarijat napravio propust jer, posle utvrđivanja nedostataka u radu CSR Vršac, nije naložio rukovodiocu Centra da stručni radnici u budućem radu postupaju po nalogu resornog ministarstva i da decu koja su prisustvovala porodičnom ili partnerskom nasilju uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja.

Zaštitnik građana je iz izjašnjenja MUP utvrdio da je majka protiv oca u aprilu 2022. vršačkoj policiji podnela prijavu za nasilje u porodici, da su ocu istog dana izrečene mere udaljenja iz stana i zabrana prilaska majci, kao i da je dva meseca kasnije Osnovni sud u Vršcu doneo presudu kojom je ocu zabranjen prilazak majci i dalje uznemiravanje i kontaktiranje sa majkom na godinu dana.

U preporukama za otklanjanje propusta, zaštitnik građana od nadležnih organa traži da preduzmu aktivnosti za izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojima bi se propisale posebne odredbe o postupanju u slučaju nasilja prema deci, uključujući i odredbe kojima se propisuje da je
dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje porodičnom nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.

Zaštitnik građana dalje traži od direktora CSR Vršac da preduzme sve mere da stručni radnici u budućem radu postupaju u skladu sa nalogom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Beogradu iz 2019. godine.

To znači da decu koja prisustvuju porodičnom ili partnerskom nasilju uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja i u skladu s tim planiraju i preduzimaju mere usmerene na zaštitu deteta.

Zaštitnik građana traži od MUP i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom obezbede kontinuirane edukacije zaposlenih koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici i koji su članovi grupa za koordinaciju i saradnju pri osnovnim javnim tužilaštvima, radi sticanja znanja vezanih za procenu rizika od nasilja, prevenciju, suzbijanje i zaštitu od nasilja u porodici, a posebno od zlostavljanja i zanemarivanja dece kao žrtava nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari