Zaštitnik građana: Žene na selu se nalaze u lošem materijalnom položaju, društveno su nevidljive 1foto FoNet Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da su žene na selu najčešće društveno nevidljive i da se nalaze u lošem materijalnom položaju. On je apelovao na nadležne organe da učine dodatne napore kako bi se unapredio položaj žena koje žive na selu, posebno onih starijih.

„Žene na selu imaju ključnu ulogu u opstanku i razvoju ruralnih sredina, a opet su neravnopravne sa muškim članovima društva. To su naše majke i naše bake, i mi smo u obavezi da im obezbedimo dostojanstven život i stvorimo mogućnosti da u potpunosti ostvaruju svoja prava“, rekao je Pašalić povodom 15. oktobra – Međunarodnog dana žena koje žive na selu.

Zaštitnik građana je naveo da su žene u seoskim sredinama socijalno isključene, da se nalaze u lošoj materijalnoj situaciji jer najčešće učestvuju u neplaćenom kućnom i radu na gazdinstvu i da imaju otežan pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama.

„U to smeru, neophodno je da nadležni organi rade na razvijanju posebnih usluga i servisa podrške na lokalnom nivou. Takođe, veoma je važno raditi na podizanju svesti žena na selu o njihovim pravima i mehanizmima zaštite, kao i na njihovom osamostaljivanju i ekonomskom osnaživanju“, rekao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari