Zašto je niška “Mediana” za sterilizaciju vlasničkih životinja angažovala samo jednog veterinara 1Foto: V. Torović

Niški veterinari upozoravaju na nezakonitost prilikom raspisivanja javne nabavke za veterinarske usluge vlasničkim psima i mačkama pošto nije raspisao Grad Niš, već Javno komunalno preduzeće „Mediana“, koje uopšte nije nadležno za njih, već isključivo za napuštene životinje.

Oni napominju da je posao vredan 4,5 miliona dinara za vakcinisanje i sterilizaciju vlasničkih pasa i mačaka dobila samo veterinarska stanica “Magna “iz Merošine, umesto da bude uključeno više veterinara iz Niša koji su teritorijalno bliži vlasnicima i koji su već lečili njihove ljubimce.

Međutim, na portalu javnih nabavki i na sajtu JKP “Mediane” ove godine postoji samo jedan javni poziv za “veterinarske usluge i lečenje životinja” , koji je objavljen  18. februara, ali je vrednost nabavke 9,5 miliona dinara.

“Na javni poziv se javio samo jedan ponuđač, veterinarska stanica “Magna” Miše Kostića, koji je dobio taj posao. Ali nije konkretno navedeno za šta je raspisana javna nabavka jer veterinar Kostić “pruža veterinarske usluge i leči životinje” i u Prihvatilištu ”Mediane” na deponiji, pa je verovatno i to uračunato. Niški vaterinari su čuli da je za aktuelnu gradsku akciju izdvojeno 4,5 miliona dinara”, kaže jedan niški veterinar.

Problem je, kako dodaje, ne samo što “Mediana”, odnosno Zoo higijena uopšte nije nadležna za vlasničke pse, već isključivo za napuštene, takozvane ulične životinje, a to znači da je izašla iz svoje nadležnosti, već i što je novac svih građana Niša dat samo jednoj veterinarskoj ambulanti.

„U zapadnim zemljama gradovi budžetski novac raspoređuju na brojne veterinarske stanice i veterinare, pa vlasnici pasa i mačaka tu besplatnu uslugu dobijaju od svog „izabranog“ veterinara, u koga imaju poverenje, ko poznaje njihovog kućnog ljubimca ili im je teritorijalno najbliži. Zašto Grad Niš nije odlučio da podeli vaučere vlasnicima pasa i mačaka, sa kojim bi mogli besplatno da dobiju tu uslugu kod izabranog veterinara“, pita on.

Direktor „Mediane“ Ivan Mihajlović kratko nam je u telefonskom razgovoru rekao da nije tačno da ovo preduzeće nija zakonski ovlašćeno da raspisuje javne nabavke za vlasničke životinje.

On nas je uputio da pitanja pošaljemo njegovoj PR službi, od koje nismo dobili odgovore da li je Mediana po zakonu imala pravo da raspiše javnu nabavku za vakcinaciju i sterilizaciju vlasničkih pasa i mačaka jer se njen deo Zoo higijena bavi napuštenim životinjama, zašto se u javnoj nabavci vrednoj 9,5 miliona, koju je dobila Veterinarska stanica „Magna“ , precizno ne navodi koja će sredstva biti dodeljena za akciju sterilizacije i vakcinaciju vlasničkih životinja, pošto je u informaciji koju je objavio Grad Niš navedeno da će za tu namenu biti dato 4,5 miliona dinara, kao i za koje namene je dato preostalih pet miliona dinara.

Veterinar kome je poveren posao vakcinacije i sterilizacije vlasničkih životinja potvrdio je da je dobio 9,5 miliona dinara.

“U strašnoj sam gužvi i zaista nemam sad vremena da razgovaram o tome. Tačno je da vakcinišem i sterilišem pse u Prihvatilištu, sad i pse i mačke koji imaju vlasnike, ali u javnom pozivu nije precizirano koliko novca je predviđeno za koju namenu”, kaže Kostić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari