Zašto je Plan regulacije uplašio građane zrenjaninskog naselja Bagljaš 1foto privatna arhiva

Kada su na poslednjoj sednici Skupštine grada odbornici usvojili odluku o izmenama i dopunama Plana regulacije dela grada Bagljaš, jednom delu javnosti pažnju su privukle izmene kojima se omogućuje izgradnja objekata za smeštaj i preradu sekundarnih sirovina, opasnog i elektronskog otpada.

Tim izmenama je propisano da se u radnim zonama na Bagljašu mogu graditi proizvodni pogoni i drugi poslovni objekti, ali i objekti za skladištenje i tretman sekundarnih sirovina, za smeštaj opasnog i elektronskog otpada, kao i objekti za proizvodnju asfalta, čiji je kapacitet preko 50 tona.

Čitaoci Danasa postavili su pitanje šta znače ove izmene i hoće li one omogućiti izgradnju pogona koji će pogoršati kvalitet života u ovom najmnogoljudnijem naselju u Zrenjaninu.

Neki su “pročitali” da bi se izmenama mogla omogućiti i izgradnja spalionice otpada u radnim zonama Bagljaš.

U gradskoj upravi Zrenjanina kategorični su da izgradnja spalionice nije ni moguća niti će se dogoditi.

Prema važećem Planu sa usvojenim izmenama i dopunama, izgradnja spalionice u radnim zonama Bagljaš nije moguća, rekli su Danasu u Javnom preduzeću za urbanizam koje je zaduženo za izradu svih planskih dokumenata za grad Zrenjanin, pa tako i ovog.

U Odeljenju za zaštitu životne sredine kažu da dozvolu za upravljanje neopasnim otpadom u ovoj radnoj zoni poseduje samo operater “Ekometal komerc”.

– Trenutno nema podnetih zahteva za izdavanje dozvola za upravljanje neopasnim otpadom u okviru radne zone Bagljaš – kažu u Odeljenju za zaštitu životne sredine u gradskoj upravi.

Dozvole za upravljanje opasnim otpadom izdaje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. U ovom sekretarijatu kažu da do 9. maja nije stigao nijedan zahtev za  izdavanje dozvole za tretman i ponovno iskorišćenje opasnog otpada na teritoriji grada Zrenjanina-Bagljaš.

Kako kažu nadležni, izgradnja spalionice nije ni predviđena, a ni moguća. Jasno je, ipak, da izmene plana koje se tiču upravo dela skladištenja i prerade otpada u radnoj zoni Bagljaš nisu usvajane samo da bi bile usvojene.

Izmenama je ostavljena mogućnost da u ovoj radnoj zoni koja se nalazi na ulazu u grad iz pravca Novog Sada budu građeni pogoni za preradu otpada kao i asfaltne baze.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima. Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.

Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari