Zašto kasne besplatni udžbenici za prvake? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Mesec dana od kako je počela školska godina, a đaci prvaci zemunske OŠ „Sonja Marinković“ i dalje nisu dobili udžbenike. Ni oni koji imaju pravo na besplatne školske knjige koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete (socijalno ugroženi, treće dete u porodici…), ni đaci za koje besplatne udžbenike obezbeđuje Grad Beograd.

Učitelji se, kažu, dovijaju kako znaju i umeju. Svakodnevno fotokopiraju stranice iz udžbenika i radnih svezaka, i sami svesni da je to iznuđeno rešenje jer je za neke zadatke bitno da stranica na kojoj se nalazi bude u koloru.

Roditelji koji su se obratili redakciji Danasa svedoče da su se obraćali Fondaciji za mlade talente Grada Beograda gde im je rečeno da je problem nastao jer sve škole nisu poslale podatke koliko kompleta udžbenika im je potrebno.

– Rečeno nam je da oni nemaju način da nateraju škole da postupe po dopisu koji im je poslat i da ne mogu da raspisuju javnu nabavku za pojedinačne škole, već objedinjenu – kaže roditelj jednog prvaka.

Kako saznajemo, do problema je došlo jer su škole Fondaciji još letos poslale okviran broj budućih prvaka, procenjen na osnovu broja učenika prvog razreda u prethodnoj generaciji, da bi se naknadno ispostavilo da ih je upisano više.

U OŠ „Sonja Marinković“ kažu da se zbog ove razlike desilo da im nedostaje 18 kompleta koje obezbeđuje Grad Beograd i da su odlučili da nikome ne dele udžbenike dok ne budu obezbeđeni za svu decu.

To se odnosi i na učenike koji imaju pravo na besplatne knjige po osnovu kriterijuma koje propisuje Ministarstvo prosvete, a koji su u školu stigli.

Učenicima svih ostalih razreda ovi kompleti su ranije podeljeni.

Koliko učenika i iz kojih škola čeka na knjige i zašto je došlo do problema pitali smo nadležne u Fondaciji za mlade talente Grada Beograda, odakle su nas uputili na Sekretarijat za informisanje.

Odgovore čekamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari