Zašto najbolji studenti moraju da vrate pare od stipendije? 1Foto: Pixabay/StockSnap

 

Da Državna revizorska institucija (DRI) nije krajem prošle godine utvrdila neregularnosti u dodeli studentskih stipendija, praksa da isti studenti dobijaju duple stipendije bila bi nastavljena i ove godine.

Upravo je izveštaj revozora bio povod da Ministarstvo prosvete u petak obavesti studente koji su već dobili stipendiju tog ministarstva za školsku 2022/23. godinu da vrate isplaćeni novac ukoliko su dobili i stipendiju Fonda za mlade talente, takođe za tekuću školsku godinu.

Fond inače sada radi u okviru Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dok je prethodno bio u sastavu Ministarstva omladine i sporta.

Obaveštenje Ministarstva prosvete kojim potražuje isplaćeni novac usledilo je samo nekoliko dana nakon objavljivanja konačne rang-liste dobitnika stipendija Fonda za mlade talente („Dositeja“), zbog čega su se neki studenti našli u situaciji da moraju da vrate preko 100.000 dinara ukoliko ne žele da ostanu bez druge stipendije.

„U skladu sa Zakonom o studentskom standardu pravo na stipendiju Ministarstva prosvete ima student koji nije ostvario pravo na drugu stipendiju drugih državnih organa i institucija. Zbog toga su studenti koji su dobili stipendiju Fonda za mlade talente u školskoj 2022/2023 godini, a primali su stipendiju Ministarstva prosvete (republičku ili za nadarene studente) u obavezi da vrate stipendije koje su primili za školsku 2022/2023 godinu do sada, i to na račun ostali prihodi budžeta“, navodi se u obaveštenju Ministarstva prosvete.

Kako je nastao problem?

Pravilo da se ne mogu istovremeno primati dve stipendije iz državnog budžeta važi otkako se stipendije dodeljuju, zbog čega su studenti često kalkulisali da im se isplati da dobiju, na primer, stipendiju Ministarstva prosvete ili onu koju dodeljuje Grad Beograd ili „Dositeju“. Neki su, međutim, konkurisali na više mesta i uspevali da dobiju duple stipendije jer kontrole očigledno nije bilo.

Iako studenti tvrde da nisu na vreme informisani o činjenici da nemaju pravo na dve stipendije i pitaju zašto ih Ministarstvo prosvete tek sada o tome obaveštava, u uslovima konkursa za dve vrste stipendija koje daje to ministarstvo („obična“ i za nadarene studente) nedvosmisleno piše da se „studentu obustavlja isplata odobrene stipendije kada istovremeno prima stipendiju, kredit ili sličan oblik davanja po drugom osnovu iz budžeta Republike Srbije“.

U Ministarstvu kažu da je pravilo da studenti mogu biti korisnici samo jedne stipendije koja se isplaćuje iz javnih sredstava (budžeta RS i lokalnih budžeta) važi od kako se dodeljuju stipendije i da je to jasno naznačeno u ugovoru o stipendiji koji je svaki student potpisao.

„S obzirom da različite institucije stipendiraju uspešne studente, u slučaju da student dobije više različitih stipendija, mora se odlučiti za jednu i ima obavezu da o tome obavesti instituciju od čije stipendije odustaje“, kažu u Ministarstvu prosvete.

S druge strane, na sajtu Fonda za mlade talente nalazi se spisak čestih pitanja, među kojima je i „Da li mogu koristiti neku drugu stipendiju pored stipendije Fonda za mlade talente“, a odgovor glasi:

„Ukoliko se stipendija isplaćuje iz budžeta Republike Srbije, ne možete primati obe stipendije i jedne se morate odreći“.

Na pitanje „Da li mogu da konkurišem i za stipendiju Ministarstva prosvete i za stipedniju Fonda za mlade talente“, odgovor je: „Možete konkurisati i za stipendiju Ministarstva prosvete i za stipendiju Fonda, ali ne možete primati i jednu i drugu stipendiju s obzirom da se obe stipendije isplaćuju iz budžeta Republike Srbije i jedne se morate odreći pre potpisivanja ugovora“.

Osim evidentnog nedostataka kontole, u celoj priči je problem i to što se konkursi dva ministarstva ne raspisuju sinhronizovano.

Naime, konkurs Ministarstva prosvete svake godine se raspisuje u oktobru, a za „Dositeju“ tek na proleće, iako se odnosi na istu školsku godinu. Zbog toga se desilo da je studentima do sada isplaćeno devet, od deset rata na ime stipendija Ministarstva prosvete, a da još nisu primili ni prvu ratu „Dositeje“.

Mesečna stipendija za studente koju daje Ministarstvo iznosi 13.000 dinara, za nadarene studente osnovnih i master studija 24.000 dinara, a 30.000 dinara za nadarene studente doktorskih studija, navodi se na sajtu tog ministarstva.

Studenti sa kojima smo razgovarali kažu da se i „Dositeja“ isplaćuje zvanično u 10 rata i da akademcima sleduje ukupno 320.000 dinara, ali da zbog kasnog objavljivanja rang-lista dobitnika novac leže odjednom. Ove godine je novina što stipendisti Fonda za mlade talente dobijaju i plaćenu stručnu praksu u mesečenom iznosu od 40.000 dinara, koja traje tri meseca, uz mogućnost produženja do devet meseci.

Kad se sve stavi na papir, jasno je da Fond za mlade talente dodeljuje više novca akademcima. Ali činjenica da je konkurs za ovu školsku godinu raspisan tek sredinom marta studente stavlja u nepovoljnu poziciju jer su prinuđeni da se prijave i na konkurs Ministarstva prosvete pošto nisu sigurni da li će dobiti „Dositeju“.

Ako bi sledio pravila koje je država propisala ispada da student kada dobije stipendiju Ministarstva prosvete ne sme da je troši dok ne bude siguran da je prošao na konkursu Fonda za mlade talente i da se onda odrekne isplaćenog novca u korist „Dositeje“. Jasno je da je takva računica neodrživa, budući da najveći broj studenata novac od stipendija troši za plaćenje smeštaja u domu i svakodnevni život.

S druge strane, čak i da se neko naknadno odrekne novca koji dodeljuje Ministarstvo prosvete to bi značilo da je nekom drugom uskraćena mogućnost da dobije ovu pomoć.

Šta je utvrdio revizor?

Posle negodovanja studenata koji tvrde da im svi uslovi nisu bili poznati kada su konkurisali za stipendije Fonda za mlade talente, da su novac dobijen od Ministarstva prosvete potrošili za život i da nemaju od čega da vrate pare, Ministarstvo prosvete se oglasilo saopštenjem u kome navodi da je za ovu školsku godinu odobrilo 9.343 stipendija, a da je samo mali broj studenata dobio i stipendije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija „Dositeja“.

Da ipak nije reč o malom broju akademaca svedoči upravo pomenuti izveštaj DRI u kojem je konstatovano da svake godine preko hiljadu studenata dobije neku od stipendija Ministarstvo prosvete i uz to i stipendiju za mlade talente.

U izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja kontrolisana je isplata stipendija za tri školske godine – 2018/19, 2019/20. i 2020/21. U ovom periodu ukupno 3.371 student je dobio stipendije oba ministarstva za istu školsku godinu.

„Postojeći način stipendiranja nije dovoljno efikasan u sprečavanju pojave da studenti primaju više od jedne stipendije iz republičkog budžeta za istu školsku godinu. Nakon studentske stipendije, oko 1.000 studenata godišnje primalo je i stipendiju za mlade talente u zemlji iako nije dozvoljeno primati više stipendija iz budžeta Republike Srbije za istu školsku godinu. Oko devet odsto korisnika stipendije za izuzetno nadarene studente primalo je i stipendiju za mlade talente u zemlji iako nije dozvoljeno istovremeno primati više stipendija iz republičkog budžeta“, piše u izveštaju DRI.

Kako se dodaje, na ovu pojavu je uticalo Ministarstvo prosvete, koje nije upućivalo studentima zahteve za povraćaj primljenih sredstava, po osnovu studentske stipendije. Takođe, uticalo je i Ministarstvo omladine, koje je sprovodilo konkurse za dodelu stipendija mladim talentima u zemlji znatno kasnije u odnosu na početak školske godine.

Revizor je, između ostalog, preporučio Ministarstvu prosvete da preduzima neophodne mere kada student za istu školsku godinu prima drugu stipendiju iz budžeta Republike Srbije i da pokrene inicijativu za uspostavljanje jedinstvenog registra stipendija, dok je ministarstvu nadležnom za podršku mladim talentima preporučeno da konkurse za dodelu stipendija mladim talentima u zemlji sprovodi ranije.

Šta je rešenje?

Da su studenti ljuti svesna su oba ministarstva, ali rešenje za sada ne nude. Akademci koji su se javili našoj redakciji kažu da bi prihvaljivo bilo čak i da im isplate „Dositeju“ u celini pa da od tog novca vrate iznos koji potražuje Ministarstvo prosvete, jer su stipendije potrošili.

„Ministarstvo prosvete sa Ministarstvom nauke preduzima sve aktivnosti u cilju prevazilaženja izazova koji je nastupio jer je došlo do dupliranja stipendija kod manjeg broja studenata koji su već stipendisti Ministarstva prosvete“, poručila je prosvetna vlast.

S druge strane, iz Fonda za mlade talente oglasili su se saopštenjem na Fejsbuk stranici, u kome nezadovoljnim studentima poručuju da „razumeju njihovu uznemirenost povodom obaveštenja Ministarstva prosvete o obavezi vraćanja do sada isplaćenog iznosa stipendije, koju dodeljuje ovo ministarstvo, a koje se odnosi na sve studente koji su istovremeno i dobitnici stipendije Fonda za mlade talente“.

„Trenutno smo u komunikaciji sa nadležnim Ministarstvom prosvete kako bismo inicirali i pronašli najsvrsishodnije rešenje, koje neće oštetiti dobitnike stipendije Dositeja“, piše u obaveštenju.

Do objavljivanja ovog teksta odgovore iz Ministarstva prosvete, kao i iz Ministarstva nauke i Fonda za mlade talente nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari