Vlada usvojila odluku da stipendisti Fonda za mlade talente učestvuju u programu stručne prakse 1Foto FoNet Ana Paunković

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak kojim se omogućava da korisnici stipendija Fonda za mlade talente učestvuju u programu stručne prakse „Talenti u javnom sektoru“, odnosno usvojili su uredbe o proglašenju spomenika prirode Vražji kamen – Prosečnik i Dubočka pećina – Gaura Mare.

Studenti koji dobiju stipendiju i zaključe Ugovor o stipendiranju imaju obavezu da po završetku studija obave plaćenu stručnu praksu u organima javne uprave ili institucijama čiji je osnivač Srbija u trajanju od tri meseca, s mogućnošću produženja na devet meseci, uz mesečnu novčanu naknadu od 40.000 dinara neto.

Stipendisti Fonda predstavljaju najtalentovanije mlade ljude u Srbiji, a jedan od osnovnih ciljeva programa „Talenti u javnom sektoru“ je podstrek i prilika da svoje znanje i ideje primene za dobrobit čitavog društva, sa ciljem njihovog ostanka u Srbiji, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su donete dve uredbe o proglašenju spomenika prirode za Vražji kamen i Dubočku pećinu.

Vražji kamen – Prosečnik nalazi se u dolini reke Pčinje, u prostoru za koji je dokazano da je jedan od centara geodiverziteta i biodiverziteta.

Taj predeo je izuzetna prirodna vrednost geomorfološkog karaktera sa stenovitim odsecima, erozionim gredama i većim brojem ostenjaka različitih dimenzija i oblika nastalih selektivnim delovanjem procesa erozije u rečnoj dolini.

Dubočka pećina – Gaura Mare je u izvornom obliku sačuvan speleološki objekat koji predstavlja reprezentativan primer tunelske rečne pećine i sa atraktivnim pećinskim nakitom.

Pećina u Istočnoj Srbiji, kod Kučeva, jedan je od retkih speleoloških objekata dužine od 2.734 metara i stanište je pet vrsta slepih miševa i 25 vrsta artropodske faune, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari