Zašto nema sudskog epiloga u jednom od najozbiljnijih navodnih pokušaja atentata na Vučića? 1foto N1

Od brojnih najava atentata na predsednika Aleksandra Vučića, svakako je najdramatičniji bio “slučaj Jajinci” od pre pet godina, kada je ispred njegove porodične kuće u Jajincima pronađen automobil sa arsenalom oružja. Tri dana nakon toga, u novembru 2016., drugi automobil pun oružja pronađen je u garaži na Novom Beogradu.

S obzirom da je proces okončan nepunih godinu dana nakon toga, jer tužilaštvo nije imalo dovoljno dokaza da pokrene krivični postupak, iz današnje perspektive deluje da je sve bio marketinški trik, kako bi se u javnosti stvorio utisak da je Vučićeva bezbednost ugrožena, smatraju sagovornici Danas.

Podsetimo, tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je: “Mi smo povezali neka lica sa nekim prostorima, neka lica sa nekim predmetima, neka lica smo povezali sa drugim licima koja su bila umešana u takva dela. Ali kada bih vam rekao ko, šta, gde i kako, ja bih ih upozorio šta znamo”.

Aleksandar Vulin je rekao da je čak “97 bezbednosno interesantnih osoba” uočeno blizu kuće u Jajincima, a pronađen je i DNK tri različite, nepoznate osobe. Ceo državni vrh tvrdio je da se spremao atentat na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, dok je on izrazio sumnju da je prava meta u stvari njegov brat Andrej “jer svi znaju da je na njega osetljiv”.

Iako je, sudeći po izjavama nadležnih i navodnim dokazima koje poseduje policija, bilo pitanje dana kada će osumnjičeni biti uhapšeni, to se nije desilo. Naprotiv, Više javno tužilaštvo je u avgustu 2017. donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka u slučaju Jajinci, i to nakon što je glavni policijski inspektor u julu zatvorio operativne obrade.

Iako je tužilaštvo stavilo tačku na predmet, slučaj Jajinci je ponovo dospeo u žižu interesovanja javnosti, jer je Marko Miljković, pripadnik Belivukovog klana, osumnjičen za brojna ubista, u svom nedavnom iskazu pred tužiocem naveo da su po naređenju Aleksandra Vulina, napunili auto pun oružja i stavili blizu kuće Aleksandra Vučića u Jajincima.

“Na taj način su hteli da prikažu medijima kako je Vučić bio meta, a do dan danas niko nije odgovarao za taj auto pun oružja“, naveo je Miljković u svom iskazu.

Bile njegove reči istinite ili ne, a to bi tužilaštvo svakako moralo da proveri, slučaj Jajinci je marketinški trik kojem su skloni visoki državni i funkcioneri SNS, saglasni su sagovornici Danasa.

Božo Prelević, advokat i član Skupštine slobodne Srbije, vrlo dobro se seća afere Jajinci, dodajući da je “taj igrokaz bilo teško zaboraviti”.

– I tada se iz aviona videlo da je to nameštaljka jer se na taj način ne može izvršiti atentat, niti bi neki atentator tako postupao. Ceo taj igrokaz je služio osnovnoj marketinškoj svrsi da je gospodin Vučić ugrožen. Vulin je bio u pravu i slaže se sa Miljkovićem da su to uradile tri bezbednosno interesantne osobe, odnosno oni po njegovom nalogu. Zato i ima tri DNK traga – kaže Prelević za Danas.

Epilog slučaja Jajinci naš sagovornik opisuje sa “Tresla se gora, rodio se Vulin”, koji je, dodaje, od tada počeo da napreduje kao bezbednosno interesantan čovek “sklon režiji i mnogim drugim umetničkim opijatima, o čemu su govorili okrivljeni”.

– Kaže Vulin “oni će da dobiju doživotnu, pa lažu”. Zna Vulin pre suda. Koliko bi dobili da kažu da su oružje dobili od Vuka Jeremića ili Biljane Stojković ili Marinike, verovatno toliko da ne bi mogli da ponesu. Iskazi okrivljenih nisu usmereni motivom blažeg kažnjavanja. Verovatno zato ima još činjenica o našoj sumornoj stvarnosti. Neke stvari se ipak ne mogu popraviti ni ružičastim – ukazuje Prelević, dodajući da ne zna  gde je granica srama “pojedinih profitera za koje smo mislili da su ugledni novinari”.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Danas da je teško snaći se “u ludnici koja nam se svakodnevno priređuje”. On podseća da Jajinci nisu jedini slučaj kada se na sva zvona govorilo da je ugrožen predsednik, i da je najava atentata na Vučića po tabloidima bilo na desetine.

– Pokazalo se da su to bili reklamni trikovi. Neobični reklamni trikovi vladajuće stranke. Ako postoji zrno mogućnosti da to nisu bile samo prazne prične, onda smo mi jedna jadna država u kojoj službe bezbednosti ili rade za atentatore ili ne vrede mnogo po kvalitetu svog posla – ističe Radovanović.

On dodaje da što se tiče slučaja Jajinci, dobro poznaje lokalitet na kom je pronađeno oružje.

– I ćorav čovek bi video taj automobile na tom mestu, a kamoli operativci. Još ako je u njemu pronađen pun gepek naoružanja, naravno da bi iz toga morao da izađe sudski proces koji se završava presudom – ili oslobađanjem od krivice ili osudom, a ne odustajanjem od istrage. Neverovatno je, prosto nemoguće, da tužilaštvo nije imalo dokaza da izađe pred sud sa tolikim oružjem u automobilu. Teorijski je nemoguće da ne postoje tragovi, čak i da su radili sa rukavicama – ukazuje Radovanović.

Prema njegovim rečima, sve vuče ka tome da je u pitanju bio “izrežirani reklamni spot”, a ne priprema atentata.

– Čak i da oružje nije bilo povezano sa mogućim napadom na Vučićevu porodicu, taj proces je morao da bude okončan sudskim epilogom. Da se nađe automobile pun oružja na bilo kojoj lokaciji u Srbiji, to je krivično delo za koje neko mora da odgovara. Činjenica da je u ovom slučaju tužilac odustao, ukazuje da je u pitanju nameštaljka – zaključuje Radovanović.

Advokat Vladimir Terzić ocenjuje za naš list da pošto nije bilo dokaza 2016. i 2017. godine u vezi sa arsenalom oružja nađenim u Jajincima, u blizini Vučićeve kuće, “sada su stvari mnogo jasnije”.

– Nadležni tužilac može da preduzme određene dokazne radnje prema NN izvršiocima, u sklopu toga da uporedi nesporni uzorak DNK profila osumnjičenog Marka Miljkovića i drugih lica iz tzv. Belivukove grupe sa DNK profilima NN lica koji su nađeni na oružju u Jajincima, kao i garaži u Novom Beogradu. Možda bismo tada dobili potvrdu iznesenih tvrdnji Marka Miljkovića da su „oni“ ostavili oružje po zahtevu Vulina, da bi se stvorio utisak kakav je režim želeo. Naravno, ukoliko bi se DNK nalazi poklopili. To bi bio neoboriv dokaz da Miljković govori istinu u vezi sa oružjem, pa bi se postavilo pitanje zašto da im se ne veruje i u vezi sa ostalim navodima koji kompromituju najviši državni vrh – navodi naš sagovornik.

Terzić ističe da bi sve ovo bilo urađeno da je tužilaštvo nezvisno, a pošto se radi o „organu ograničenog dometa“, ne veruje da će biti otvaran taj arhivirani predmet “koji je poslužio svojoj dnevnopolitičkoj svrsi”.

Podsetimo, 29. oktobra 2016. u blizini Vučićeve porodične kuće u Jajincima, blizu glavnog puta, u sanducima u šumi pronađene su bombe, zolje i veća količina municije. Tri dana posle toga, policija je u garaži na Novom Beogradu našla automobil marke „reno megan“ u kome je bila veća količina oružja – hekler, dva puta po 200 grama eksploziva TNT, detonator i mobilni telefon za daljinsko aktiviranje eksploziva i pištolj. Ni u ovaj slučaj nije dobio sudski epilog.

Radovanović: Marketinški trik

– Ne verujem mnogo iskazima ljudi koji su u pritvoru, ali ovde ne postoji neko drugo razumno objašnjenje osim da je slučaj Jajinci bio marketinški trik “možda ne od Vulina, ali od nekog drugog”, kako bi se pokazalo da je bezbednost Vučića navodno ugrožena – ukazuje Dobrivoje Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari