Zašto nije dobro koristiti maskaru za vreme rata? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Na današnji dan pre tačno osamdeset godina predratni listovi Vreme i Pravda pišu o štrajku rudara u Belgiji.

Zašto nije dobro koristiti maskaru za vreme rata? 2U jednom mestu Drinske banovine, rešenjem Ministarstva pošta, izgrađena je 1937. godine moderna zgrada za smeštaj pošte, za čiju je izgradnju potrošeno oko 200 hiljada dinara.

Odmah po završetku zgrade u nju je smeštena pošta, telegraf i telefon. Međutim, dve godine kasnije pošta je iz ove zgrade premeštena u jednu privatnu kuću, za koju će se plaćati kirija, piše list Vreme.

Celokupna italijanska štampa posvećuje pažnju poseti Svetog Otaca Pape italijanskom Kralju. Ovom susretu se daje međunarodni značaj. Italijanska štampa ovo poredi sa susretom Cezara i Petra. U Rimu se vrše velike pripreme za ovaj događaj.

Štrajk u belgijskoj rudarskoj industriji se proširio i sada štrajk broji 45.000 rudara. Održana je sednica vlade na kojoj su uzeti u razmatranje razni finansijski problemi kao i mere koje su od interesa po nacionalnu odbranu. Takođe, vlada se pozabavila pitanjem štrajka rudara.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Englesko ministarstvo narodne odbrane je dalo uputstvo kako dame treba da upotrebljavaju gas masku. Ministarstvo upozorava Zašto nije dobro koristiti maskaru za vreme rata? 3dame da ne treba da boje trepavice za vreme rata. Stavljanjem gas-maske oči same počinju da suze, tako može da se rastopi maskara na trepavicama i da nadraži oči ili kožu lica. Tako dolazi do svraba zbog čega bi dame morale da skinu gas-masku.

List Pravda piše o ženskoj modi za zimu 1939/40. Navodi da je popularno nositi sportsku bluzu u obliku muškog prsluka. Posebno je važno da dugački rukavi, koji se nose ispod prsluka, budu žive boje. Krzno više nije u modi, pa je u ovoj sezoni popularan somot.

Sjenica i okolina odesečene od ostalih mesta zbog snega. Varoš je ostala u oskudici namirnica. Najteže je za drva koja se teško dovoze po ovakvom vremenu. Temperatura se kreće između 27 i 28 stepeni ispod nule, piše list Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke. 

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari