Zašto predstavnici vlasti najviše gostuju u medijima sa najopskurnijim sadržajem 1Foto: Snapshot/ TV Happy

Ne postoji puno medija u Srbiji koji su kritički nastrojeni prema vlasti. Međutim, svima je zajedničko da se predstavnici vlasti u takvim medijima ne oglašavaju, ne daju izjave niti intervjue.

Oni se najčešće pojavljuju na televizijama sa najopskurnijim sadržajem, Pinku i Hepiju, gde caruju rijaliti programi, a kao gosti različitih emisija smenjuju se nadrilekari, ratni zločinci, prostitutke… Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ostali ministri i državni funkcioneri jedino na ovim televizijama prihvataju pozive za gostovanja, dok od onih koje su okarakterisane kao nezavisne kao da svi beže „ko đavo od krsta“.

Direktor programa N1 Igor Božić kaže za Danas da je populizam aktuelne vlasti do te mere očigledan da više ne biraju gde će se i u kakvom okruženju pojaviti.

– Ako konstatuju da publika koja gleda rijalitije zapravo jeste njihovo biračko telo, onda nemaju problem da se nađu u emisiji između dva opskurna programa. Očigledno da su shvatili da im to ne pravi štetu, da zahvataju šire biračko telo, bez obzira što degradira opšte stanje u društvu. Sve za rejting, bez obzira na posledice – zaključuje Božić.

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, ocenjuje za Danas da neprestanim pojavljivanjima na privatnim televizijama s nacionalnom frekvencijom predstavnici vlasti kupuju svoje propagandne mašine.

– Kako se RTS delom finansira iz budžeta i generalno je poznata televizija podrške svakom režimu, predstavnici vlasti moraju da hitaju na privatne televizije bliske njima kako bi povećali cenu sekundi za reklamiranje, a zauzvrat dobili propagandu. Takav ekonomski aranžman je napravljen kako bi političari s vlasti dobili hvalospeve za svoj rad i postojanje, a da se istovremeno opozicija i svako drugo mišljenje satanizuje i to sve dok nam vlasnik jedne privatne televizije poručuje da profitira zato što smo glupi ko… – podseća Beširi.

Prema njegovim rečima, vlast na taj način potpuno drži narativ u kome može da proda svaku laž i posledično uništava i ovako krh sistem vrednosti.

– Te televizije zarađuju, drugačije se mišljenje unižava, a najviše ispaštaju građani koji su uskraćeni za istinito informisanje zagarantovano Ustavom. Ovako kako izgledaju, u razvijenim demokratskim zemljama, ružičaste i srećne televizije bile bi klasifikovane kao ljudska karikatura i društveno dno i političari koji drže do sebe im ne bi prišli ni na kilometar, ali kod nas se takva bljuzga neguje, a vlada podržava projektima iz kulture – ukazuje naš sagovornik.

Predsednik udruženja Koraci Marko Oljača podseća da su jedan od fundamentalnih stubova svakog režima u savremenom svetu mediji, od buma masovne kulture. On dodaje da tehnologija vladanja u autoritarnim režimima podrazumeva propagandu, antagonizaciju, satanizaciju građana i proizvodnju neprijatelja.

– Uzurpacijom nacionalnih frekvencija kao javnog dobra, osnivanje predatorskih medija u različitim formama, propaganda vlasti postaje transmisivna – sveprisutna. Ne samo da kontrolišu protok informacija, vlast kontroliše i proizvodnju informacija lansirajući afere, parateme, probleme. Ako razumemo taj kontekst, matricu, potpuno je jasno zbog čega predstavnici vlasti gostuju samo na televizijama gde su njihovi epigoni, poslušnici, plaćenici i prodane duše. I tu nije reč samo o novinarima, već i o takozvanim analitičarima, ucenjenim i kupljenim profesorima Univerziteta, javnim ličnostima… – ističe naš sagovornik.

On zaključuje da ukoliko bi se medijski prostor otvorio za istinsku debatu, razmenu mišljenja i kritiku, informacije bi doprle do indoktrinisanih građana, izvesnost manipulacije bi bila manja, „a njihov odlazak sa pozicija moći ubrzan i izvestan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari