Zašto rane sporo zarastaju i kada je potrebno posetiti lekara? 1Foto: Shutterstock/JARIRIYAWAT

Zarastanje rana je proces u organizmu koji se često uzima zdravo za gotovo sve dok se ne suočimo sa izazovom koji usporava taj proces.

Šta kada rane ne zarastaju onako kako bismo očekivali?

Važno je za početak razumeti zašto se to dešava, a može biti i presudno ne samo za brži oporavak, već i za sprečavanje potencijalno ozbiljnih komplikacija. U ovom članku, istražićemo suptilne znakove koji ukazuju na probleme u zarastanju i otkriti kada je vreme da potražite stručnu medicinsku pomoć.

Šta utiče na proces zarastanja rana?

Proces zarastanja rana je složen i zavisi od mnogobrojnih faktora koji mogu uticati na njegovu efikasnost. Poremećaji u ovom procesu mogu dovesti do sporog ili komplikovanog oporavka, stoga je važno razumeti šta sve može uticati na zarastanje.

Prvi i osnovni faktor je ishrana. Adekvatan unos proteina, vitamina i minerala ključan je za formiranje novog tkiva. Nedostatak nutritijenata poput vitamina C, vitamina A, cinka i gvožđa može usporiti proces zarastanja, jer su oni neophodni za sintezu kolagena, borbu protiv infekcija i inflamatorni odgovor tela.

Hidratacija je podjednako bitna jer voda omogućava optimalno funkcionisanje ćelija i transport esencijalnih nutrijenata do mesta povrede, te time podstiče brže zarastanje.

Opšte zdravstveno stanje takođe utiče na zarastanje. Hronične bolesti kao što su dijabetes ili problemi sa cirkulacijom mogu ometati normalan proces zarastanja, usled čega rane mogu zarastati sporije.

Čak i upotreba lekova, posebno onih koji utiču na imuni sistem ili upale u organizmu, može negativno uticati na oporavak. Lekovi poput kortikosteroida ili određenih antireumatika mogu usporiti ili komplikovati zarastanje rana.

Kao što vidite, faktora je mnogo. Zato je neophodno održavati higijenu rane i pratiti sve preporuke za njenu negu. Pravilna nega, čišćenje i zaštita rane od spoljašnjih faktora su esencijalni za brz i efikasan oporavak. Sprej za dezinfekciju rana, Vioplex, predstavlja inovativni proizvod na našem tržištu, koji bi svako trebalo preventivno da uključi u svoju kućnu apoteku. Posebno se preporučuje dijabetičarima i svim ostalim osobama koje imaju problem sa sporim zarastanjem rana. Ovaj sprej sadrži u sebi dva antibiotika koji uspešno uništavaju gram pozitivne, ali i gram negativne bakterije. Pored toga, donosi još niz prednosti zbog kojih bi trebalo da ga uvek imate pri ruci.

Zašto rane sporo zarastaju i kada je potrebno posetiti lekara? 2
Foto: Promo

Zašto neke rane sporo zarastaju?

Neke rane sporije zarastaju zbog različitih faktora koji mogu komplikovati proces oporavka. Neke od njih već smo pomenuli, ali u nastavku će biti više reči o njima, jer je razumevanje ovih uzroka veoma bitno.

Infekcije

Infekcije su čest razlog zašto rane ne zarastaju brzo. Bakterije ili drugi patogeni mogu kontaminirati ranu, uzrokujući upalu, crvenilo, bol i pojavu gnoja, što sve ometa proces zarastanja. Inficirane rane zahtevaju medicinsku intervenciju kako bi se osiguralo da infekcija ne postane ozbiljnija ili da se ne proširi. Ne zanemarujte važnost dobre higijene i uvek imajte pri ruci Vioplex sprej za dezinfekciju rana.

Hronična oboljenja

Bolesti poput dijabetesa ili problema sa cirkulacijom direktno utiču na sposobnost tela da zaceli rane. Kod dijabetesa, visok nivo šećera u krvi može oštetiti krvne sudove, smanjujući protok krvi do rane, koji je ključan za isporuku hranljivih materija i kiseonika neophodnih za oporavak.

Loše navike

Pušenje i preterana konzumacija alkohola mogu značajno usporiti zarastanje rana, jer ograničavaju dotok krvi i smanjuju kiseonik i hranljive materije potrebne za regeneraciju tkiva.

Kako prepoznati problematično zarastanje rana

Prepoznavanje znakova koji ukazuju na to da rana ne zarasta pravilno je ključno za blagovremeno delovanje i sprečavanje daljih komplikacija. Evo nekoliko najčešćih indikatora na koje treba obratiti pažnju:

Crvenilo i otok: ovo su uobičajeni simptomi, ali kada traju duže ili se pogoršavaju, mogu ukazivati na infekciju ili upalu.

Toplota oko rane: osećaj toplote može biti znak da telo šalje više krvi u područje kako bi se borilo protiv infekcije.

Bol: bol koji se intenzivira ili ne jenjava može nagovestiti komplikacije u procesu zarastanja.

Gnoj ili neprijatan miris: prisustvo gnoja ili neobičan miris mogu ukazivati na infekciju.

Promene u veličini ili dubini rane: širenje rane ili povećanje njene dubine može biti znak da zarastanje ne napreduje kako treba.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite lekaru za savet i moguće lečenje. Rano prepoznavanje i intervencija su ključni za uspešno zarastanje rana.

Kada je potrebno posetiti lekara

Važno je da pratite ranu kako biste znali da li je vreme za posetu lekaru:

Neprekidno krvarenje: ako rana neprestano krvari i ne može se zaustaviti pritiskom, potreban je hitan medicinski pregled.

Znakovi infekcije: ukoliko primetite povećano crvenilo, otok, toplotu, bol, ako rana ispušta gnoj ili ima neprijatan miris, to su jasni znaci infekcije.

Promene u boji ili veličini rane: ako rana postaje crna, povećava se ili se dubina rane povećava, to može ukazivati na ozbiljne probleme sa zarastanjem.

Opšti simptomi: groznica i osećaj umora mogu biti znakovi da je infekcija možda postala sistematska ili da postoje druge komplikacije.

Ako vas brine izgled rane ili deluje da proces zarastanja deluje predugo, najbolje je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom. Rana procena i intervencija stručnjaka mogu značajno poboljšati ishod lečenja.

Prevencija i briga o ranama

Efikasna briga o ranama i preventivne mere su ključne za sprečavanje komplikacija i osiguravanje brzog i zdravog zarastanja. Ukoliko primenite sledeće principe možete značajno doprineti pozitivnom ishodu:

Očistite ranu odmah: brza reakcija i dezinfikovanje rane će pomoći u sprečavanju infekcije. Preporučujemo upotrebu spreja za rane, kao što je Vioplex, koji omogućava efikasno saniranje bez dodirivanja rane, čime smanjujete rizik od inficiranja. U pitanju je najhigijenskiji način tretiranja rana.

Zaštita rane: upotreba sterilnog zavoja ili flastera štiti ranu od bakterija i pomaže u održavanju vlažnog okruženja koje podstiče zarastanje.

Izbegavajte dodirivanje rane: to može povećati rizik od infekcije i oštetiti novoformirano tkivo, suzdržite se od čačkanja čak i kada se formira krasta. Sačekajte da ona otpadne sama od sebe.

Pratite promene: redovno proveravajte ranu i reagujte odmah na znakove infekcije ili pogoršanja.

Vodite računa o opštem zdravlju: pravilna ishrana, hidratacija, odmaranje i izbegavanje pušenja mogu ubrzati proces zarastanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.