Zašto se aktuelni toplotni talas u Evropi naziva "Lucifer" i ko mu je kumovao? 1Foto: EPA-EFE/ZSOLT CZEGLEDI

Poslednje dve nedelje domaći mediji, ali i regionalni i svetski, pišu svakodnevno o izrazito visokim temperaturama ovog leta, a većina za aktuelni toplotni talas koristi naziv „Lucifer“.

Međutim, poreklo ovog naziva za sada nije poznato, niti ko je „kumovao“ toplotnom talasu, iako su ga preuzeli i koriste i veliki ozbiljni svetski mediji.

Meteorolozi koje smo kontaktirali Nedeljko Todorović i Vladimir Đurđević takođe nemaju informacije o tome odakle je i kako ovaj talas visokih letnjih temperatura dobio naziv „Lucifer“, ali tvrde da to svakako nije zvanični naziv.

„U meteorologiji ne postoji pravilo da se za ovakve pojave daju zvanična imena. Nazivi se daju tropskim ciklonima koji duvaju po 300 kilometara na sat i to se radi već poslednjih 70-80 godina. Postoji čak spisak imena unapred određenih za takve pojave koja se daju zvanično po redosledu kako se koji tropski ciklon predvidi i pojavi“, objašnjava Todorović za Danas.

On dodaje da je davanje imena toplotnom talasu tokom leta preterivanje i pomodarstvo.

„Većina zvaničnih nacionalnih meteoroloških službi to ne radi. Nemačka služba, doduše, ponekad na sajtu raspiše neki konkurs za kumovanje određenim meteorološkim pojavama, ali ostale to ne rade. Postoje i privatne meteorološke službe i amateri koji su ljubitelji meteorologije i prirode koji vole da prave senzacije, ali se zvanično za vantropske ciklone ili anticiklone, kao što je ovaj sa visokim pritiskom i toplim vazduhom ne određuju nazivi“, objašnjava naš sagovornik.

I meteorolog Vladimir Đurđević potvrđuje za Danas da se nazivi zvanično daju samo uraganima i tropskim olujama.

„Još 2017. godine se pominjao naziv Lucifer kada su zemlje zapadne Evrope bile pogođene visokim temperaturama tokom leta, tako da je sada neko verovatno ‘reciklirao’ naziv od tada. Međutim, nije poznato ni ko je tada dao to ime. Uglavnom su to neki meteorolozi koji su aktivni na internetu i društvenim mrežama koji odrede neki naziv i onda se nezvanično počne koristiti i to najčešće u medijima. I u Srbiji je postojala jedna grupa meteorologa koja je želela da se bavi time, ali su odustali. Moraju da postoje striktna pravila o tome, ali ih trenutno nema“, navodi Đurđević.

Reč „Lucifer“, inače, ima dvojako značenje. Na latinskom Lucifer je kovanica reči lux i ferre i znači onaj koji nosi svetlost. U astronomiji je to ime planete Venere kada se javlja pre izlaska Sunca. Međutim, znači i vladar tame, poglavica đavola, sotona, đavo, po alegoričnom prikazivanju proroka Isaije i Luke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari