Zašto se žene odriču nasledstva: Običajno pravo jače od zakona 1Foto: Forum žena Prijepolja

Donošenju Zakona o nasleđivanju, pre skoro 70 godina, kojim su muškarci i žene postali ravnopravni u naslednim pravima, u 80 odsto ostavinskih postupaka žene su se odricale prava na nasledstvo, a danas se oko 36 odsto njih odriče svog dela nasledstva, uglavnom, u korist muških srodnika.

To je rečeno na okruglom stolu „Žene i nasleđivanje-patrijarhalni obrasci i prava“, koje je oranizovalo udruženje Forum žena Prijepolja u tom gradu, uz podršku Agencije Ujednjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Na skupu su predstavljene preporuke za unapređenje položaja žena u toj  oblasti, kako bi se doprinelo promeni svesti i patrijahalnih obrazaca pri nasleđivanju.

Tokom tri panela, govoilo se o tome zbog čega je običajno pravo i dalje dominatno, važnosti informisanja i pravne podrške učesnicima ostavinskog postupka, kao i ulogama institucija koje mogu doprineti poboljšanju položaja žena u ovoj oblasti.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je ocenila da je „nasleđivanje imovine poseban fenomen, da patrijarhalni obrasci traju vekovima i da su duboko ukorenjeni u našu svest i identitet“.

Zašto se žene odriču nasledstva: Običajno pravo jače od zakona 2
Brankica Janković/Foto: Forum žena Prijepolja

„To nije jednostavno promeniti. Nema tog zakona, strategije i akcionog plana koji će preko noći to da promene“, poručila je Brankica Janković.

Ona je navela primere u kojima su majke osuđivale ćerke koje su odlučile da se prihvate nasledstva.

„Tada se poremete porodični odnosi i nema razgovora o tome, jer majka je stasavala u patrijarhalnoj sredini u kojoj se to pitanje nije postavljalo“, ocenila je poverenica.

Mileva Malešić, predsednica UO Foruma žena Prijepolja i direktorka TV Forum, obajsnila je da to udruženje, skoro dve godine, kroz projekat „Žene i nasleđivanje-patrijarhalni obrasci i prava“, informiše žene o naslednim i imovinskim pravima i time utiče na promenu svesti i patrijarhalnih obrazaca u društvu.

Zašto se žene odriču nasledstva: Običajno pravo jače od zakona 3
Mileva Malešić/Foto: Forum žena Prijepolja

„Kroz seminare i sastanke, više od 200 žena iz Zlatiborskog okruga je imalo priliku da se upozna sa naslednim i imovinskim pravima. Pravnu pomoć o nasleđivanju i savete advokatice, koja je angažovana na tom projektu, dobilo je 40 žena“, istakla je Malešić.

Putem medija Foruma žena Prijepolja – Televizije Forum i portala Foruminfo, udruženje je proizvelo više od 40 medijskih sadržaja.

Uz kampanju na društvenim mrežama, navela je Malešić, ta teme je dosegla do skoro do 600.000 osoba i istakla značaj medija u infromisanju o pravima žena i mogućim posledicama u slučaju njihovog odricanja, neprihvatanja ili prihvatanja zakonom garantovanog prava na nasleđivanje.

Zašto se žene odriču nasledstva: Običajno pravo jače od zakona 4
Aleksandra Miletić/ Foto: Forum žena Prijepolja

Aleksandra Miletić iz Agencije UN za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost, istakla je da je „promena rodnih stereotipa proces koji zahteva kontinuiranu kampanju i saradnju relevantnih učesnika i institucija u ostavinskim procesima.

„Projekat, u okviru koga je organizovan okrugli sto, pokreće važna pitanja položaja žena u celoj Srbiji“, poručila je Miletić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari