Selo od 6.000 stanovnika čiju volju građana čeka cela Srbija: Šta znamo o Velikom Trnovcu 1

U senci političkog raspleta oko još jednog, četvrtog glasanja na parlamentarnim izborima, život u Velikom Trnovcu, najvećem albanskom selu na jugu Srbije, odvija se u nestrpljivom iščekivanju da na godišnje odmore stignu njihovi sunarodnici iz Švajcarske, Nemačke, Belgije. Tada će i oživeti inače puste ulice u ovom selu koje ima oko 6.000 stanovnika.

Tako je uoči svakoga leta, kada život ovde dobije na zamahu, pre svega zbog većeg  priliva novca koji će sa sobom doneti oni koji rade u zemljama EU.  Od tog novca i skromnih penzija,  preživljava veći deo starijeg stanovništva, kao i oni koji zavrašavaju obrazovanje u  osnovnoj i srednjoj školi, kao i mladi koji studiraju na fakultetima u Prištini, Tirani ili Skoplju.

– Ne prođe ni jedna godina a da u pojedinim beogradskim novinama ne osvane tekst otome kako je Veliki Trnovac glavno mesto u Evropi gde se preprodaje droga, cveta kocka, prostitucija i nemoralan noćni život. To su uvredljive priče, pogotovu što ih plasiraju uglavnom oni koji nikada nisu došli u naše selo, da vide kako žive ovi građani Srbije, kaže nam ljutito Fejza iz Trnovca.

Naš sagovornik nas odvodi do centra sela. Tu se nalazi trafo stanica na kojoj je nacrtan šareni mural u svetlim bojama sa likom „junaka ovog sela“. Pitanje: „Znate li ko je ovo ?“ Sležem ramenima, zatečen.

– To je ponos Trnovčana. On je Šefat Isufi. Ima 32 godine i Svetski je šampion u boksu u WBA kategoriji. Ovde je bio da sa nama proslavi titulu, a potom je otišao nazad. Iz Trnovca je otišao kao običan radnik u Nemačku, a uvek je bio zainteresovan za borilačke sportove, u prvom redu boks.To ljudima u Nemačkoj nije promaklo pa je sada pravi sportski as. Očekujemo ga sredinom jula, kada će prethodno valjda uspeti da odbrani titulu šampiona – kaže sagovornik Danasa.

Lokalni fudbalski klub Trnovac takmiči se u Okružnoj ligi u Pčinjskom okrugu. Klub postoji više od 30 godina, a u njegovim redovima ponikli su mladi fudbaleri koji sada igraju u klubovima širom Evrope, na Kosovu, u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Stiže i najnovija vest: Samir Ramizi koji nosi dresu švajcarskog Vintertura, postao je junak ovog kluba, nakon što su on i njegove kolege izborile plasman u Super ligu Švajcarske. Trnovčanin Ramizi je profesionalni fudbaler u ovom klubu. Ekspresno stiže i slavljenička fotografija Ramizija iz Ciriha.

Selo od 6.000 stanovnika čiju volju građana čeka cela Srbija: Šta znamo o Velikom Trnovcu 2

Dok sa ovim ljudima razgovarate o običnim temama stiče se utisak da oni nemaju namere da se bave „demantijima“ stereotipnih priča koje ime njihovog rodnog sela vezuju za drogu, oružje i kriminal.

– Živimo jedni pored drugih, sa istim problemima, i različitom verom. Politika je tu najmanji problem kada ste siromašni i onda imate probleme jedni sa drugima u smislu gole egzistencije – objašnjava Abdulah Salihi, koji stoji ispred krojačke radnje u kojoj danima ne ualzi ni jedan mušterija.

Kada prođete lokalno gorblje u Velikom Trnovcu, a idete prema Bujanovcu, zateći će vas slika više lepih građevina u kojima se organizuju svadbena veselja. Više od 90 svadbi je zakazano do jeseni i one se održavaju i radnim danima uz bogato posluženje i obavezan vatromet.

Male stvari ovde ljude čine srećnim.

Karakafa i Tito

Danas u dubokoj starosti Dali Karakafa je ugledni brodovlasnik u Turskoj. Rođen je baš u Velikom Trnovcu. Svoj biznis počeo je još u vreme SFRJ. Energičan, vredan i ambiciozan prešao je ondašnje komunističke „biznis granice“, pa je zaglavio zatvor u Beogradu. Trnovčani danas prepričavaju kako je Karakafu u pritvoru posetio i sam Josip Broz Tito.

– O čemu se razgovarali, mi ne znamo, ali jasno je bilo da se Karakafa posle toga nije vratio u rodno selo, već je otišao da svoj posao razvija u Turskoj – podsećaju se Trnovčani.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari