Deo albanskog sela Veliki Trnovac bez struje 24 sata zbog teške havarije na podzemnom kablu, ne iz političkih razloga 1Veliki Trnovac/Foto: Vojkan Ristić/Danas

Iz Elektrodistribucije u Vranju novinaru Danasa kasno popodne potvrđeno je da su „radovi na sanaciji oštećenog podzemnog elektro voda u delu Velikog Trnovca u toku, i da bi normalizacija električnom energijom trebalo da usledi večeras, ili najkasnije sutra ujutru“. Ekipe rade na terenu.

„Podzemni kabal je stradao i zbog toga je usledilo isključenje dela sela sa nekoliko stotina kuća. Morali smo da prespojimo kabal i da postignemo novi nivo bezbednosti za građane Velikog Trnovca“, rečeno je Danasu u Elektrodistribuciji u Vranju u čijoj nadležnosti nalazi i selo Veliki Trnovac u opštini Bujanovac.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, izjavio je za portal Danasa da „struje nema i dalje u većem delu Trnovca“ i precizirao da se „ne radi o nikakvom „političkom potezu“, već „o evidentnom kvaru na mreži napajanja“.

– Očekujemo da će kvar biti brzo saniran, iako je nestanak struje pod ovim temperaturama jako ozbiljan problem kada su u selu otvorene sve kuće – rekao je za portal Danasa Mustafa.

Nakon jučerašnjeg nevremena koje je zahvatilo šire područje juga Srbije pa i opštinu Bujanovac, došlo je do izlivanja veće količine kišnice, nakon čega  i do prekida u snadbevanju električnom energijom delova opštine Bujanovac, gde je najveći kvar uočen u Velikom Trnovcu zbog čega je i došlo do prekida u napajanju električnom energijom.

Reč je o „Strukarskoj mahali“, gde se nalazi i zgrada Osnovne škole „Muharem Kadriju“ gde se u više navrata ponavljalo glasanje za izbor Narodnih poslanika u Skupštini Srbije, gde je posle petog glasanja Šaip Kamberi, kandidat liste „Koalicija Albanaca – Ujedinjena Dolina“ osvojio svoj parlamentarni mandat.

Saopštenje Ogranka Elektrodistribucije Vranje

Dana 07.08.2022. g., u 19:37 časova, jako nevreme, praćeno snažnom grmljavinom, uzrokovalo je kvar na 10 kV izvodu „ Trnovac 1“ iz razvodnog postrojenja 10kV „ Veliki  Trnovac“ iz četiri  transformatorske stanice. Lokalizacijom kvara na podzemnoj kablovskoj deonici, 10 kV ogranak „Strukarska“, od 08.08.2022. u 8:00h bez napajanja su ostali kupci iz dve radijalno napajane transformatorske stanice 10/0,4 kV „ Strukarska 1“ i  TS 10/0,4 kV „Strukarska 2“, navodi se u saopštenju Ogranka Elektrodistribucije Vranje.

Nakon lokalizacije kvara angažovana je ekipa ispitivača sa mernim kolima iz Ogranka Elektrodistribucija  Leskovac koja  je tokom dana 08.08.2022. god. do 21:30 h  pronašla tri kvara na ovoj kablovskoj deonici. Ukupna dužina deonice u kvaru na  kablu tipa  PP 41 3x50mm2 je 600m,  a kako su kvarovi bili skoncentrisani u prvoj deonici od oko 150m (na mestu  prelaza sa nadzemnog u kablovski vod) ekipe Ogranka Elektrodistribucija Vranje zamenili su  čitavu deonica kabla dužine 150 metara.

Tako da  su u toku noći  08. na 09.08.2022. god.  u  02.57h  otklonjeni svi kvarovi  na 10 kV kablovskom vodu u Velikom Trnovcu i svi kupci su napojeni električnom energijom, navodi se u saopštenju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari