Žitelji sela u okolini Bajine Bašte trećinu godine bez struje zbog nemara i zastarele opreme 1Foto: Pixabay/Manfred Richter

Da skoro jednu trećinu godine naselje u kome žive ljudi u 21. veku bude bez struje je nešto potpuno nezamislivo svima sem žiteljima sela u okolini Bajine Bašte koji se sa tim problemom suočavaju godinama unazad.

– Prema evidenciji koju vode komšije dešava se da u toku godine selo bude bez struje i po 100 do 150 dana. Nekada kvar bude otklonjen za petnaestak sati, nekada za nekoliko dana ali ukupan zbir dana u kome je došlo do prekida struje je taj. Reč je o pravoj katastrofi koja otežava život i boravak u naselju – kaže za Danas Slavko Novaković, koji u selu Zlodol ima vikendicu.

Prema rečima našeg sagovornika krajem novembra struje nije bilo četiri dana a sredinom decembra kada je došlo do havarije elektroenergetskog sistema u celoj zemlji selo je ponovo bilo bez struje nekoliko dana. On ističe da su poput Zlodola u identičnoj situaciji i naselja Zaglavak, Pilica, Dub, Nikolići i još neka.

– Razumljivo je da ponekad može da se desi da struja nestane kada su loši vremenski uslovi. Međutim u okolini Bajine Bašte do prekida u snabdevanju električnom energijom dolazi i kada nema nepogoda, već se česti kvarovi dešavaju i kada nema vetra i po sunčanom vremenu. Do učestalih havarija dolazi prvenstveno iz dva razloga. To su nemar nadležnih u Elektrodistribiciji Bajina Bašta koji ne održavaju mrežu na adekvatan način i zastarelost opreme koja godinama nije inovirana. U Elektrodistibuciji Bajina Bašta su veoma neažurni u otklanjanju kvarova, posebno se to osetilo sredinom decembra kada je je zabeležen kolaps elektroenergetskog sistema. Kada se god nadležnima u tom preduzeću postavi pitanje kada će biti obavljena rekonstrukcija u potpunosti raspale elektro mreže odgovor glasi da „nemaju informacije o tome“ – objašnjava Novaković i dodaje da se meštanima tih sela non stop kvare električni uređaji, namirnice, hrana a onemogućeno im je i održavanje lične higijene i punjenje mobilnih telefona.

Novaković ističe da je evidentno reč o neradu, neodržavanju linija, istrošenim drvenim banderama dalekovoda ali da ima problema i sa nekvalifikovanim radnicima i organizacijom posla.

– Izolatori na dalekovodima su popucali od starosti pa kad se ovlaže prouzrokuju nestanak struje a u EDB Bajina Bašta nikom ne pada na pamet da ih zameni. Cilj je da se ne ulaže ništa u električnu mrežu kako bi se eliminisali bilo kakvi troškovi. To što potrošači ispaštaju tako što često ostaju bez struje nadležne u tom preduzeću očito ne zanima.

Takođe, kada struja nestane vikendom ili uveče, retko kad se popravlja, noću pogotovo. Što se tiče raskresivanja granja drveća, to niko nije radio u našem kraju  godinama – navodi Novaković.

Naš sagovornik tvrdi da se krajem godine obratio nadležnima u Elektrodistribuciji Srbije obavestivši ih da se u dva navrata, tokom boravka u Zlodolu, njegova porodica susrela sa tim da po više dana nema struje kao i o neažurnosti nadležnih u Elektrodistribuciji Bajina Bašta. Na mejl koji je poslao stigao mu je odgovor Elektrodistribucije Srbije – Ogranak Elektrodistribucija Užice u kome se kao razlog dva prekida snabdevanja strujom u selu Zlodol navode “pad drveta i obrušavanja rastinja”.

– Nakon što sam dobio odgovor poslao sam novi mejl u kome sam istakao da se u selima u okolini Bajine Bašte kvarovi dešavaju i kada nema vremenskih neprilika. Postavio sam pitanje da li je normalno da žitelji naselja nemaju struju po 100 dana i više i da li će neko od nadležnih iz centrale preduzeća doći da se uveri u javašluk u Elektrodistribuciji Bajina Bašta. Na taj mejl mi nije odgovoreno – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima Mesna zajednica Zlodol je uputila zvaničnu pritužbu na račun EDB Bajina Bašta Odeljenju za elektroenergetsku inspekciju Ministarstva rudarstva i energetike sa molbom da njegova ekipa dođe u selo i upozna se sa nelagodama stanovništva zbog čestog nestanka struje. Novaković kaže da im je iz Odeljenja za elektroenergetsku inspekciju odgovoreno da „ne mogu da ispune njihov zahtev odnosno izađu na teren i upoznaju se sa situacijom jer nemaju dovoljan broj vozila“.

Kontaktirali smo nadležne u Ministarstvu rudarstva i energetike kako bi saznali da li su informisani o čestim nestancima struje u selima u okolini Bajine Bašte kao i zbog čega Odeljenje za elektroenergetsku inspekciju nije izašlo na teren ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

EDB Srbije: Posle nepogode u decembru, samo jedno isključenje

– U Pogonu Bajina Bašta se intenzivno radi na rekonstrukcijama postojećih elektroenergetskih objekata pa je tako samo u prethodne tri godine na betonske stubove premontirano više od 54 kilometra mreže niskog napona i podignuto više od 1.100 stubova – navodi se u odgovoru Sektora za odnose sa javnošću Elektrodistribucije Srbije na pitanja Danasa o stanju elektrodistributivne mreže u selima u okolini Bajine Bašte.

U odgovoru piše da su u prethodnoj godini na teritoriji Mesne zajednice Dub urađene  rekonstrukcije dve mreže niskog napona i to u zaseoku Vukomanovići u dužini od 1,4 kilometra, a urađeni su i armirano betonski stubovi umesto drvenih i samonosivi kablovski snop, kao i u zaseoku Matići gde je podignuto 88 armirano betonskih stubova. U zaseoku Pejići, tokom 2020. godine urađena je rekonstrukcija mreže niskog napona dužine 2,8 kilometara, urađeni su armirano betonski stubovi umesto drvenih i samonosivi kablovski snop. Isto tako, urađena je modernizacija trafostanice TC 35/10kV Zlodol, čime će se postići veća pouzdanost napajanja.

– U toku ove godine biće ugrađen samonosivi kablovski snop dužine oko 4,5 kilometara i završeni elektromontažni radovi na teritoriji Mesne zajednice Dub. U ovoj godini planirana je rekonstrukcija i mreže niskog napona za zaseok Burmazi u dužini od više od sedam kilometara čime će više od 75 odsto mreža niskog napona na toj teritoriji biti na betonskim stubovima.U toku je i izrada investiciono tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dalekovoda 10kV Pipica, sa koga se napaja i deo konzuma MZ Dub, čime će se popraviti naponske prilike kod kupaca i obezbediti veća pouzdanost  napajanja strujom – kažu u Elektrodistribuciji Srbije.

Nadležni u tom preduzeću ističu da je u toku prošle godine na dalekovodima u tom kraju bilo devet planskih isključenja zbog raskresa rastinja i planiranih radova, dok su prekidi u napajanju usled kvarova bili najčešće prouzrokovani padom rastinja van zone koridora na trasu dalekovoda, uključujući i kvarove u toku decembra. Tada je usled obilnih snežnih padavina, kažu u Elektrodistribuciji Srbije, došlo do nešto dužeg prekida u napajanju kupaca na tom konzumu.

– Posle nepogoda iz decembra prošle godine desio se samo jedan prekid u napajanju. Tokom prošle i početkom ove godine urađen je raskres rastinja u trasi dalekovoda 35kV Zlodol, 10 kV Kostojevići i 10 kV Pipica, u ukupnoj dužini od 21 kilometar, a u ovoj godini planiran je raskres od oko 6,5 kilometara – ističu u Elektrodistribuciji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari