Zašto su političari opsednuti tajnim društvima? 1Foto: Dragana Sotirovski

Fotografije gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski na kojima se vidi kako kleči u posebnoj odori dok joj iznad ramena mač drži Slobodan Traparić, prvi čovek Organizacije Suverenog reda vitezova Templara Srbije, izazvale su veliku pažnju javnosti.

Fotografija je nastala 2016. godine kada je Sotirovski polagala zakletvu i primljena u red „Templara“. Međutim, prema njenim rečima, ona je već naredne, 2017. godine izašla iz organizacije „zbog poslovnih obaveza“. Nije mogla da uskladi novinarski posao sa angažovanjem u Templarima.

Ipak, te fotografije oživele su i pitanja koja se s vremena na vreme postavljaju a koja delom spadaju i u domen teorija zavere – ko su političari u Srbiji koji su članovi masonskih organizacija, templara ili rotarijanaca, i da li i u kojoj meri ova društva kreiraju politiku, odnosno imaju uticaj na donošenje političkih odluka.

Prema nekim medijskim navodima, Zoran Živković, bivši srpski premijer, bio je masonski učenik u Regularnoj velikoj loži Srbije (RVLS) kada je 2003. godine postao premijer Srbije. Tada je dobio poziv da poseti SAD i Džoa Bajdena, koji je ugledni mason u Americi, pa je unapređen u masonskog majstora. Navodno ga je Bajden primio kao brata, tri puta mu je prilikom pozdrava palcem stegao šaku i poslao poruku da, kao mason, ima poverenja u njega.

Zoran Živković negira za Danas ove navode, mada priznaje da je bio (formalno još uvek jeste) član masona, ali i rotarijanac.

– Ja sam jedan od reosnivača Rotari kluba u Nišu 1992. godine. Početkom dvehiljaditih sam malo i zavirio u masoneriju, čisto da bih video ko je od javnih ličnosti u Srbiji tamo. To je bilo u dogovoru sa Zoranom Đinđićem. Nisam aktivan ni u rotarijancima ni u masonima još iz vremena pre nego što sam postao predsednik Vlade. Ne možete biti aktivan član i na nekoj funkciji. A aktivnost u ovim organizacijama me davno ne privlači, ističe Živković.

Što se tiče Bajdena, dodaje, to je čista glupost.

– Bajden je došao da nam čestita pobedu na izborima u decembru 2000. godine, kao senator. Tad sam ga video. A u susretima u Americi nisam imao kontakt sa masonima, naglašava Živković. Kako navodi, dok je bio aktivan član među masonima nije video „ništa posebno“, niti ima saznanja da je neko od danas aktuelnih političara u redovima masona.

I za bivšeg predsednika DS Bojana Pajtića svojevremeno se pisalo da je primljen u masonsku ložu „Mitropolit Stratimirović“ u Novom Sadu, ta da je kao početnik imao pravo da nosi plavu masonsku kecelju sa dva cvetića. Pajtić je za naš list to na duhovit način negirao.

– Poslednji put sam nosio kecelju kad sam kao đak prvak išao u školu. Bila je plava, a cvetiće su ušivali samo devojčicama, rekao je Pajtić.

Mediji su ranije pisali da su bivši ministri Goran Svilanović, Vuk Drašković i Dušan Mihajlović bili članovi masonskih loža, ali da su ih napustili.

Lider SPO – Vuk Drašković je navodno u Grčkoj primljen u Savez slobodnih zidara 1999. I on tvrdi da su to glasine i da ga ta tema uopšte ne interesuje.

– UDBA je objavila i emitovano je da je meni CIA poklonila vilu na Ženevskom jezeru. E pa u toj Udbinoj vili na Ženevskom jezeru imao sam i Udbine sastanke sa masonima – kaže ironično Drašković za Danas dodajući da ga uopšte ne zanima ko su masoni i ima li ih među političarima u Srbiji.

Mediji su svojevremeno pisali i da je aktuelni ministar prirede u vladi Ane Brnabić – Goran Knežević, mason.

U masonskim ložama je navodno zabranjeno da se priča o politici, te samim tim masoni ne bi trebalo da imaju ikakav uticaj na političke odluke.

To nam potvrđuje i Dragan Đurić, Grand komander „Vrhovnog Saveta Srbije 1912.“ Velike nacionalne lože Srbije.

– U osamnaestom, devetnaestom, pa sve do prve polovine dvadesetog veka masoni su uticali na političke odluke u svojim zemljama ali se uvek ispostavilo da previše masona u državnom vrhu ne donosi ništa dobro jer je organizacija sa postavljenom jerarhijom i onda ispada kao paralelna „Vlada“. Hoću da vam kažem da se Masonerija kao organizacija ne bavi tim pitanjima (politikom, verom, biznisom), ali smo konstantno na udaru teorija zavere, ističe Đurić za Danas. Na pitanje ima li političara među masonima, naš sagovornik kaže da je masonerija jedna „lepeza“ od „paora do vladika“.

Na sajtu Regularne velike lože Srbije navodi se da je cilj masonerije ljudski razvoj – da od dobrog čoveka napravi još boljeg.

„Dužnost Masona nije da služi sebi, već svojoj porodici, svojim bližnjima, svojoj zajednici i svojoj zemlji. Tradicionalno govoreći, mi u naše članstvo prihvatamo „slobodne ljude, na dobrom glasu“. Oni treba da budu spremni da se razvijaju moralno i duhovno, kako bi postali bolji ljudi. Naše članstvo je otvoreno za sve koji poštuju zakon, bez obzira na veru, boju kože, rasu, jezik ili socijalni status, pod uslovom da veruju u Vrhovno biće. Slobodno zidarstvo nije religija, niti je zamena za religiju“, navodi se na sajtu RVLS. Svako je slobodan da za sebe kaže da je mason, ali nijedan mason ne sme da „otkrije brata“, odnosno da ukaže na nekog drugog da je član masonerije.

Joška Broz: Ne znam da li je Tito bio mason

Za bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita govorilo se da je mason, ali njegov unuk Joška Broz kaže da nije upoznat sa tim.

– Ne znam da li je bio, ali i ako jeste ne vidim u tome ništa loše jer se masoni bore za bolje društvo. Ja nikada nisam bio član, ali poznajem neke od njih – naglašava Broz.

Lečić: Ja sam Srbin, nisam mason

Na navodnom masonskom spisku nalaze se brojne poznate ličnosti a od političara i Branislav Lečić. Međutim, on je to za Danas negirao.

– Ja sam Srbin, pravoslavne vere i po opredeljenju demokrata. Nisam mason, rekao je Lečić. M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari