Zastrašivanja i otkazi na novosadskom Naučnom institutu za prehrambene tehnologije: Direktorka tvrdi - "grube neistine" 1foto: Pixabay/jarmoluk

Brojni problemi godinama unazad ugrožavaju rad Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu. Deljenje upozorenja i otkaza doktorima nauka, nedomaćinsko poslovanje, uzrokovanje incidentnih situacija i nestručno rukovođenje neki su od problema, saopštava sindikat ove naučne ustanove.

Četiri doktora nauka na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) dobila su upozorenja za postojanje razloga za otkaz ugovora o radu u roku odmesec dana, jedan od njih, u najvišem naučnom zvanju-naučni savetnik, posle 28 godina radnog staža dobio je otkaz, dok se epilog ostalih upozorenja još uvek čeka, kažu iz Samostalnog sindikata Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

„Upozorenja i otkazi imaju za cilj da se ukine sloboda govora i stvori atmosfera zastrašivanja. U prilog ovome govori i činjenica da je zbog ovakvog delovanja direktorice preko 50 odsto zaposlenih u dopisu koji joj je upućen izjavilo da se oseća zabrinuto, nesigurno i zastrašeno. Problemi na Institutu počinju 2017. godine imenovanjem sadašnjeg predsednika Upravnog odbora prof. dr Dragana Tešanovića, kada on ukida autonomiju odlučivanja direktora i meša se u donošenje odluka koje nisu u nadležnosti Upravnog odbora“, nastavljaju u saopštenju.

Od 2019. godine do danas Upravni odbor je imenovao tri direktora, iako zakon predviđa mandat direktora od četiri godine.

U julu 2019. godine, mimo volje Naučnog veća Instituta i članova Upravnog odbora iz reda zaposlenih, za direktora Instituta je postavljena dr Marija Bodroža Solarov, dodaju u sindikatu.

Iako su neposredno po njenom imenovanju zaposleni u više navrata ukazivali predsedniku Upravnog odbora na propuste u radu direktorice, ona je sa te pozicije smenjena tek godinu dana kasnije, nakon što je Naučno veće iznelo brojne dokaze o nesavesnom i nestručnom obavljanju dužnosti direktora (prouzrokovanje milionske finansijske štete, izazivanje incidentne situacije, nestručno rukovođenje Institutom, neizvršavanje odluka resornog Ministarstva itd.).

Neuvažavanje mišljenja Naučnog veća nastavljeno je i pri izboru dr Elizabet Janić Hajnal, trećeg direktora za tri godine, iako jedina od ukupno tri kandidata nije dobila pozitivno mišljenje Naučnog veća, a samim tim i kolektiva, zbog činjenice da ju je podržalo samo 2 od 15 prisutnih članova.

„Nakon toga svi članovi Upravnog odbora iz reda zaposlenih podneli su ostavke, dok su članovi Naučnog veća koji su imali hrabrosti da brane i obrazlože svoje mišljenje dobili otkaz ili upozorenje. Ishohod rukovođenja dr Elizabet Janić Hajnal od momenta imenovanja na funkciju direktora do danas su upozorenja i otkazi, a od pravnih akata usvojeni su pravilnik kojim se definiše otkazivanje ugovora o radu i procedura o tonskom snimanju, koja je doneta protivno odluci Naučnog veća da se rad ovoga organa Instituta ne snima“, saopštavaju iz sindikata.

Ovi akti kako kažu, omogućili su delovanje direktora u skladu sa politikom zastrašivanja koju propagira, istovremeno, akti od vitalnog značaja za rad Instituta koji se odnose na uvođenje finansijskog upravljanja i kontrole i regulisanje raspodele dobiti i zarada još uvek nisu doneti, što za posledicu ima odsustvo kontrole finansijskih tokova.

„Plata direktorice je oko 10 puta veća od najniže plate u Institutu. Ono što najviše pogađa Institut je i odlazak 20 odsto od ukupnog broja doktora nauka koji su se u Institutu školovali i usavršavali, a zatim, uplašeni za svoju budućnost, zaposlenje potražili mahom u inostranstvu. Predstavnici zaposlenih su se zvanično obratili i Pokrajinskom sekretaru za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Međutim, do rešavanja problema nije došlo” zaključili su u saopštenju.

Direktorka bez komentara

Komentar na ove optužbe pokušali smo da dobijemo od direktorke Instituta, ali konkretne odgovore još nismo dobili. Kada stignu na našu adresu, odmah ćemo ih objaviti.

„Obaveštavamo Vas da ćete odgovore na postaljena pitanja dobiti u najkraćem mogućem roku“, rekla je kratko dr Elizabet Janić Hajnal dodajući da su iznete „grube neistine kojima pojedinci zloupotrebljavaju svoju poziciju“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari