Zastupnica žrtava: Sud da obešteti žrtve, ako Mustafu proglasi krivim za zločine na Kosovu 1Haški tribunal Foto: EPA/MARTIJAN BEEKMAN

Pravna zastupnica žrtava Ani Pues (Anni) zatražila je danas od suda za zločine OVK u Hagu da žrtvama dodeli obeštećenje, ako bivšeg oficira OVK Saljiha Mustafu proglasi krivim za ratne zločine nad Albancima na Kosovu 1999.

Raspavno veće do sada je odobrilo da devet žrtava ili članova njihovih porodica učestvuje u procesu Mustafi, koji je jutros počeo uvodnom rečju tužilaca.

Mustafa (49) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca u logoru OVK u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, od 1. do 19. aprila 1999. OVK je pritvorene smatrala „kolaborantima“ sa srpskim vlastima ili svojim političkim protivnicima.

Ako osudi optuženog, sud, po pravilniku, može sam odrediti obeštećenje ili žrtve uputiti da, na osnovu presude, odštetu zatraže pred sudovima na Kosovu.

Zastupnica žrtava Pues se oštro usprotivila upućivanju žrtava na parnični proces na Kosovu, pozivajući sudije da na kraju procesa sami odrede odštetu.

Nemačka pravnica pozvala je i na stvaranje međunarodnog fonda za obeštećenje žrtava OVK.

Pues je „očiglednim nepoštovanjem žrtava“ nazvala odluku optuženog Mustafe da napusti sudnicu uoči njenog izlaganja.

Mustafa je jutros prisustvovao uvodnoj reči optužbe, ali je zatim zatražio da bude vraćen u pritvor.

Kako je rekla njihova zastupnica, žrtve OVK su čekale pravdu 22 godine, „od događaja koji su im promenili život“.

„Svi su ispunjeni bolom i traumom, ne samo telesnom, nego i psihičkom. Strah i uznemirenost prisutni su kod svih žrtava koje će učestvovati na suđenju“, naglasila je ona.

Pues je podvukla da žrtve OVK „do sada nisu imale šansu da potraže pravdu nigde“ i da im je „rad ovog suda poslednja šansa“.

„Veo tišine je prekrivao zločine koje je počinila OVK. Žrtve su ćutale i bile ućutkivane, zato što su živele u zemlji u kojoj je OVK slavljena kao herojska“, kazala je zastupnica žrtava.

Žrtve OVK, kako je rekla, bile su na Kosovu „sistematski marginalizovane i ćutale su iz straha od osvete, prepuštene same sebi, indirektno i direktno zastrašivane“.

Pues je podsetila da je zastrašivanje onih koji su digli glas protiv OVK bilo problem pred međunarodnim i kosovskim sudovima.

Naznačila je da zakon na Kosovu priznaje samo žrtve srpskih snaga, a potpuno isključuje žrtve zločina OVK.

Na Kosovu, po rečima zastupnice žrtava, vlada jednostrana priča o slavnom ratu OVK protiv Srba, a suđenje Mustafi „trebalo bi da otkrije sliku o žrtvama OVK“.

Tužioci su jutros, u uvodnoj reči, tvrdili da će tokom suđenja dokazati Mustafinu krivicu za zločine za koje je optužen.

Glavni tužilac Džek Smit (Jack Smit) rekao je da su Mustafine žrtve bili nevini Albanci koje je OVK neopravdano smatrala kolaborantima srpskih vlasti.

Smit je podvukao da ne optužuje OVK, ni njenu borbu za nezavisno Kosovo, već Mustafu kao pojedinca.

Prve svedoke protiv Mustafe, tužioci će pred sudije izvesti od 20. septembra.

Proces Mustafi je prvo suđenje pred sudom, koji je, pod zvaničnim nazivom Specijalizovana veća Kosova, 2015. osnovala Skupština Kosova pod međunarodnim pritiskom izazvanim izveštajem Saveta Evrope o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.

Većem koje sudi Mustafi predsedava sudija Mapi Felt-Folja (Mappie Veldt-Foglia) iz Holandije.

U veću su još sudije Roland Dekers (Dekkers), takođe iz Holandije, Žilber Biti (Gilbert Bitti) iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.

Optužnicu protiv Mustafe je 19. juna prošle godine potvrdio sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou).

Optuženog su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 28. septembra 2020, Mustafa je odbio da se izjasni o krivici, na šta je imao pravo po pravilima suda. Mesec dana kasnije, izjavio je da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari