Američka ambasada u Jemenu zatvorena je juče zbog pretnji Al Kaide. Pored američke ambasade, juče je u Jemenu zatvorena i ambasada Velike Britanije. Konfrontacija SAD sa Al Kaidinim ogrankom u Jemenu dobila je na ubrzanju posle propalog božićnog pokušaja bombaškog napada na američki avion na liniji Amsterdam-Detroit.

 Američki predsednik Barak Obama rekao je da je jemenski ogranak Al Kaide odgovoran za taj napad. Dvadesettrogodišnji Nigerijac optužen za napad Umar Faruk Abdulmutalab priznao je američkim istražiteljima da je instrukcije i obuku dobio od jemenskih operativaca Al Kaide.

Na internet strani Ambasade SAD u Jemenu samo se kaže da je ambasada zatvorena, i ne iznosi se više detalja. Zvaničnik ambasade nije hteo da potvrdi da li je bilo novih pretnji. Predstavnica britanskog ministarstva spoljnih poslova u Londonu rekla je da je ambasada u Jemenu zatvorena iz bezbednosnih razloga i da će zvaničnici kasnije odlučiti da li da će je ponovo otvoriti danas. Ambasada je prethodno izdala upozorenje američkim državljanima u Jemenu da budu na oprezu i pridržavaju se sigurnosnih mera. Iz saopštenja ambasade ne može se zaključiti koliko će diplomatsko predstavništvo SAD u Jemenu biti zatvoreno. U međuvremenu, iz kabineta britanskog premijera Gordona Brauna je saopšteno da su se Velika Britanija i SAD složile da pojačaju pomoć Jemenu koji je postao „rastuća teroristička pretnja“, kao i Somalija.

Pre svega se pri tom misli na finansiranje, obuku i opremanje specijalne policijske antiterorističke jedinice u Jemenu i na poboljšavanje efikasnosti jemenske obalske straže što je od značaja u sprečavanju ekstremista da iz Somalije pređu u Jemen, dodaje se u tom saopštenju, Jemen je takođe razmestio dodatne trupe od nekoliko stotina boraca u dve planinske oblasti na istoku koje su glavna jemenska uporišta Al Kaide za koja se veruje da ih je posećivao osumnjičeni bombaš iz aviona za Detroit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari