U Petrovcu na Mlavi u toku su radovi na izgradnji 20 stanova za najugroženije porodice, koji se podižu u blizini kolektivnog izbegličkog centra „Kasarna“. U novoj zgradi 16 stanova biće namenjeno izbeglicama iz ovog centra, a četiri za socijalno ugrožene porodice sa teritorije opštine Petrovac.

Na konkurs za dodelu stanova u ovoj zgradi, prijavila su se 32 lica, od kojih su 22 smeštena u kolektivnom centru, 12 ima privatni smeštaj a 20 pripada lokalno ugroženom stanovništvu. Zasedanje komisije koja će odlučivati o dodeli stanova, zakazano je za 30. jun. Ovo gradilište obišao je Metju Džonson, predstavnik sektora američke Vlade za pomoć zemljama sa izbeglim i raseljenim licima, koji finansira pomenuti objekat.

Za stambenu zgradu, koja se podiže u okviru projekta „Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima“, lokalna samouprava obezbedila je zemljište i neophodnu komunalnu infrastrukturu.

Deset stanova imaće površinu od 22 do 25 kvadrata, osam će imati 30 kvadrata a dva stana biće površine 40 kvadratnih metara. Za vreme ratova koji su prethodili raspadu SFRJ, u petrovačku opštinu pristiglo je oko 1.200 izbeglica. Najviše ih je bilo iz Hrvatske, koji su u Srbiju došli posle akcije „Oluja“. Polovina njih našla je privatni smeštaj, dok su ostali zauzeli objekte stare petrovačke kasarne. Od 600 osoba, danas u ovim objektima živi njih 230. Pošto će ovaj kolektivni centar morati uskoro da se zatvori, rešenje za smeštaj jednog broja porodica nađen je u izgradnji stambenih zgrada. Prilikom posete Petrovcu, Metju Džonson izjavio je da postoji mogućnost podizanje još jedne zgrad, za rešavanje stambenih problema ugroženih.

Saradnja lokalne samouprave i Haus ing centra

Memorandum o izgradnji ovih stanova, potpisan je prošle godine, između lokalne samouprave, Centra za socijalni rad Petrovac i Žagubica i humanitarne organizacije „Haus ing centar“, koja finansira izgradnju. Taj su dokument potpisali predsednik opštine Petrovac Radiša Dragojević i predsednik humanitarne organizacije Branislava Živković, u prisustvu predstavnice UNHCR-a Violete Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari