Završen protest u Ilinoj vodi, Ċuta dogovorio sledeċe nedelje sastanak sa vlasnikom fabrike peleta Dorado u Kragujevcu 1Foto: Z. Mišić

Posle sat vremena završen je ekološki protest ispred fabrike Dorado u kragujevačkom naselju Ilina Voda. Protest je podržala stranka Zajedno, a Nebojša Zelenoviċ, Biljana Stojkoviċ i Aleksandar Jovanoviċ Ċuta doveli su stotinak građana iz Iline vode, Košutnjaka i Bresnice pred ulaz fabrike.

Ċuta se telefonom dogovorio sa vlasnikom Dorada Dejanom Radovanoviċem da se nađu naredne nedelje a sastanku ċe prisustvovati i predstavnik građana Blagoje Nestoroviċ koji ima kompletnu dokumentaciju prijava protiv Dorada i zabrana njihovog rada.

Ċuta i građani pozvali su i gradonačelnika Nikolu Dašiċa i loklne vlasti da prisustvuju razgovorima.

Završen protest u Ilinoj vodi, Ċuta dogovorio sledeċe nedelje sastanak sa vlasnikom fabrike peleta Dorado u Kragujevcu 2
Foto: Z. Mišić

Fabrika peleta Dorado u kojoj se melje iverica nalazi se na 2,5 kilometara od samig centra grada a u nenoj okolini živi oko 3.000 Kragujevčana koji se od 2019. godine žale na stalnu orašinu i čestice lepka u vazduhu.

Protest su podržali stranka Zajedno, a na licu mesta su i ekološki aktivisti Nebojša Zelenoviċ, Biljana Stojkoviċ i Aleksandar Jovanoviċ Ċuta.

– Fabrika Dorado radi veċ dve godine bez dozvole, podseċa Nikola Nešiċ, gradski odbornik u Kragujevcu i narodni poslanik stranke Zajedno iz koalicije Moramo.

Završen protest u Ilinoj vodi, Ċuta dogovorio sledeċe nedelje sastanak sa vlasnikom fabrike peleta Dorado u Kragujevcu 3
Foto: Z. Mišić

Meštanka Dragana Radovanoviċ pokazuje u svom dvorištu prašinu i čestice lepka koje su kod nje u kuċi veċ tri godine svakog dana. Dok razgovaramo sa nojm, oseċa se miris lepka, javlja reporter Danasa sa lica mesta.

– Pogotovo popodne kada melju ivericu krupne čestice vidljive su golim okom, lete kroz vazduh, kaže ona.

 

Šef poslaničke grupe Zajedno- Moramo, Nebojša Zelenović, rekao je da je najstrašnije to što ovakva fabrika ne bi smela da bude u naselju.

Dok žitelji Ulice Koste Sretenoviċa, kaže da su promenili i konfiguraciju terena, gurajuċi zemlju i sada ide voda kao potok.

Oko stotinak građana uputilo se ka kapiji fabrike Dorado.

Kako javlja naš izveštač, Aleksandar Jovanoviċ Ċuta poveo  je stotinak građana pred ulaz u fabriku. Obezbeđenje je pozvalo vlasnika Dejana Radovanoviċa. Ċuta ga je upitao kada ċe ova trovačnica da prestane sa radom i upitao ga kada mogu da se vide.

Radovanoviċ je odgovorio da nema rešenje o zabrani rada za Dorado i dogovorio se sa Ċutom da se vide u naredne nedelje u fabrici, a taj razgovor ċe biti snimljen, najavljeno je.

Završen protest u Ilinoj vodi, Ċuta dogovorio sledeċe nedelje sastanak sa vlasnikom fabrike peleta Dorado u Kragujevcu 7
Foto: Z. Mišić

Ċuta je najavio i dolazak Agencije za zaštitu životne sredine koja ċe izmeriti da li u vazduhu postoje štetne čestice na koje se žale stanovnici Iline vode, Košutnjaka i Bresnice.

– Postoji i rešenje za rušenje trema i silosa za otprašivanje prilikom drobljenja iverice veċ dve godine, kaže Blagoje Nestoroviċ koji stanuje u blizini, s druge strane fabrike u Koste Sretenoviċa.

Stanovnici naselja su se više puta žalili i prethodnom i sadašnhem gradonačelniku i svim nadležnim inspekcijama alu bez ikakvog rezultata.

– Ovo traje veċ 40 meseci, toliko je prošlo od prve prijave, podseċa Blagoje Nestoroviċ.

Jovanović Ćuta je preneo okupljenim građanima razgovor sa vlasnikom Radovanoviċem koji je rekao da je ovo sve u funkciji zaštite životne sredine i da ima sve dozvole.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari