Vlasnik fabrike peleta „Dorado” u Kragujevcu obećao smanjenje zagađenja, grad obećao pomoć oko preseljenja 1Foto: Z. S. M.

Obećanje da će fabrika peleta „Dorado” u Kragujevcu smanjiti emsiju štetnih gasova i prašine, kao i da će sam grad pomoći da se ubrza njeno preseljenje na lokaciju gde građani neće biti ugroženi njenim radom, rezultat je današnjih razgovora sa vlasnikom fabrike Dejanom Radovanovićem i gradskim vlastima.

Razgovorima su prisustvovali i Nikola Nešić, gradski odbornik u Kragujevcu i narodni poslanik stranke Zajedno iz koalicije Moramo i predstavnici naselja Ilina voda koji su najugroženiji radom fabrike.

Razgovore je prošle nedelje inicirao Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je kao ekološki aktivista i Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine, koji je u petak, 30. septembra zajedno sa kolegama Nebojšom Zelenovićem i Biljanom Stojković došao da podrži protest žitelja kragujevačkog naselja Ilina Voda koji se već četvrtu godinu žale na prašinu, smrad i zagađen vazduh od kada u njihovom neposrednom komšiluku radi proizvođač peleta „Dorado”.

– Ovo je klasična situacija gde država ne funkcioniše. Fabrika „Dorado” i dalje proizvodi pelet iako je grad Kraguevac zabranio njen rad. Grad je zabranio ali je pitanje svih pitanja ko je uopšte dozvolio da se takav proizvođač koji zagađuje vazduh „nasloni” na naselje u kojem živi 3.000 Kragujevačana u naselji Ilina voda. To je pitanje za državu, kaže Aleksandar Jovanović Ćutaza Danas.

On ponovo podseća da je fabrika peleta „Dorado” i posle nekoliko zabrana nastavila sa radaom, iako su i od strane grada podnete tri tužbe sa zahtevom investitoru da zaustavi proizvodnju.

– I, nikom ništa. Niko ni ne pominje zaštitu životne sredine u situaciji gde je vlasniku fabrike pre tri godne naloženo da obustavi rad. Naravno da nema studije procene uticaja proizvodnje na životnu sredinu. kao i uvek kod nas svi se prave blesavi, revoltiran je Ćuta.

On dodaje da razume i vlasnika koji ističe da ima stotinak zaposlenih koji radom u ovoj fabrici prehranjuju decu i poridice ali, s druge strane pita se „šta je sa onih tri hiljade Kragujevčana koji su zatrovani” njihovim radom.

Po njegovim rečima to sve rešava i završava na upravnim i privrednim sudovima „kojima treba čitava večnost da donesu presude”.

– Ili je to po zakonu i nastavlja da radi ili nije i odmah se zatvara, smatra on, dodajući da ne vidi kako će „Dorado” nastaviti da radi onog momenta kada sud presudi a presudiće sigurno u korsit grada, koji je nekoliko puta uputio zahtev Upravnom sudu za ubrzanje postupka, i konačno zatvaranje fabrike.

Jovanović Ćuta, ističe da je tokom razgovora koji su se vodili prvo u njegovoj fabrici a potpom u kragujevačkoj Skupštini grada, vlasnik Radovanović pristao na sve uslove, svestan da ima problem sa zagađenjem vazduha i prašinom koju udišu ljudi iz Iline vode.

– On je još ranije pristao da preseli fabriku u Lapovo, gde mu je tamošnja opština dozvolila da premesti pogon, na lokaciji odmah pored „Kronošpana” koji se bavi sličnom vrstom proizvodnje. On je ušao u investicije, posle dogovora sa tamošnjim lokalnim vlastima, izmeštanja proizvodnje iz Kragujevca a onda je zaustvljen u sred preseljenja i sada smatra da su ga „svi izdali” i „država i lokalne vlasti”, navodi Ćuta.

Vlasnik fabrike peleta „Dorado” u Kragujevcu obećao smanjenje zagađenja, grad obećao pomoć oko preseljenja 2
Žitelji kragujevačkih naselja Ilina voda, Košutnjak i Bresnica se već 40 meseci žale na zagađenje vazduha od strane „Dorada” Foto: Z. S. M.

Nikola Nešić, koji je pomogao da se organizuje prošlonedeljni ekološki protest žitelja kragujevačkih naselja Ilina voda, Košutnjak i Bresnica kaže da su konkretni rezultati današnjih razgovora dve obaveze koje je na sebe preuzeo Grad Kragujevac.

– Gradske vlasti su preuzele na sebe da probaju da pronađu drugu lokaciju za „Dorado”, kao i da ubrzaju sporove koji su u toki i pred Upravnim i pred Privrednim sudom, ističe Bešić, dodajući da se vlasnik fabrike Dejan Radovanović obavezao da će probati da smanji misiju prašine i zagađenja vazduha, u što kraćem periodu, tokom rada „Dorada”.

Takođe, Nešić ističe da je na sastancima sa vlasnikom „Dorada” Radovanovićem i gradskim vlastima dogovoreno da se dodatno vrše merenja u okolini fabrike.

– Merenja će se obavljati tokom cele godine a ne samo u određenim, kratkim periodima, kako bi se izmerili rezultati kada „Dorado” radi u punom kapacitetu, naglašava on.

Oko postavljanja mernih uređaja, kako Nešić najavljuje, pomoći će im Milenko Jovanović, stručnjak iz Nacionalne Ekološke Agencije.

Da podsetimo, fabrika peleta „Dorado” u kojoj se melje iverica nalazi se na 2,5 kilometara od samog centra grada a u njenoj okolini živi oko 3.000 Kragujevčana koji se od 2019. godine žale na stalnu prašinu i čestice lepka u vazduhu. Prošle nedelje građani su organizovali protest i predvođeni Ćutom otišli do kapije fabrike u gajevoj ulici. Tada je Ćuta i dogovorio današnje sastanke sa vlasnikom radovanovićem i gradskim vlastima.

Nikola Nešić, gradski odbornik u Kragujevcu i narodni poslanik i tada je pred stotinak okupljenih građana podsetio i napomenuo da „Dorado” radi već dve godine bez dozvole.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari