Završeni paviljoni u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Leskovcu 1Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

Da su zatvori u Srbiji pretrpani i da je broj zatvorenika po zatvorskom službeniku veći od evropskog proseka a troškovi države po zatvoreniku znatno manji nego u evropskim zatvorima, pokazao je izveštaj Saveta Evrope (SE) za period od 2019. do 31. januara 2020. godine.

Kako navodi SE, u Srbiji je krajem januara prošle godine bilo 11.077 zatvorenika u poređenju sa 10.871 godinu dana ranije.

Međutim, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (Uprava) podsećaju da je izveštaj SE za 2019. godinu konstatovao da je u Srbiji u kazneno-popravnim ustanovama došlo „do manjeg rasta stope opterećenosti smeštajnih kapaciteta“. U tom smislu, iz Uprave očekuju da naredni izveštaj konstatuje da je Srbija ispunila sve standarde u smeštaju osuđenika i pritvorenika, imajući u vidu da su veliki projekti u zavodima završeni u 2020. godini.

Iz Uprave podsećaju da je 2019. otvoren novi paviljon u Zabeli za smeštaj 216 osoba, dok je u KPZ za žene u Požarevcu izgrađen paviljon za smeštaj 160 osuđenica.

„Zabela je u međuvremenu dobila novi paviljon za smeštaj 224 osuđenika, dok se u junu ove godine očekuje kraj izgradnje još jednog objekta, takođe za 224 mesta. U najvećem KPZ u zemlji, u Sremskoj Mitrovici, izgrađen je moderan paviljon za smeštaj 320 osuđenika, a završen je i nov objekat za 200 osoba u Okružnom zatvoru u Leskovcu. U ovom trenutku traje izgradnja novog KPZ zavoda u Kragujevcu koji će spadati u red najsigurnijih zatvora u Srbiji i to za smeštaj 500 osuđenika“, naglašavaju iz Uprave.

Ističu i to da je netačan podatak SE da je u 2019. bilo 23 bekstva iz zatvora, ukazujući da je reč o 23 udaljenja iz poluotvorenog dela zavoda koji po zakonu ne mogu da imaju fizičko-tehničke prepreke, kao u zatvorenom delu, zbog čega se udaljenja ne karakterišu kao bekstva.

Inače, izveštaj SE je pokazao i da u Srbiji prosečan zatvorenik ima 37,5 godina prema evropskom proseku od 36 godina, da je 16,5 odsto zatvorenika služilo kaznu manju od godinu dana, zatim 26,6 odsto od godinu do tri, 23 odsto od tri do pet godina, 19 odsto od pet do deset godina. iz SE ukazuju da je u srpskim zatvorima 24 odsto osuđenih zbog droge, 25 odsto zbog krađe, 10 odsto zbog ubistva, kao i da su u 2019. zabeležena 63 smrtna slučaja, uključujući pet samoubistava.

Sedmoro dece sa majkama

Prvi put su za najnoviji izveštaj Saveta Evrope prikupljeni podaci o deci koja žive sa majkama u zatvorima i početkom 2020. godine bilo ih je 1.608 u 37 zatvora. U većini zatvora deca ostaju sa majkama do treće godine a u Srbiji je to do dve godine. Zaključno sa januarom prošle godine, u zatvorima u Srbiji sa majkama je bilo sedmoro dece. Srbija, prema izveštaju, ima mali udeo žena u zatvorskoj populaciji, od nepunih pet procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari