Radovi na hidroakumulaciji i brani Rovni, na reci Jablanici kod Valjeva, završeni su, a punjenje jezera počeće na jesen, rekao je direktor javnog preduzeća Kolubara Miodrag Marković.


Direktor Kolubare, koja gradi branu, rekao je lokalnim medijima da je u toku čišćenje terena buduće hidroakumulacije i da će punjenje vodom iz sliva Jablanica trajati oko godinu dana. Ta hidroakumulacija, koja dugoročno rešava problem vodosnabdevanja više od 200.000 stanovnika u naseljima od Valjeva do Lazarevca, građena je od 1988. godine i u nju je uloženo preko 70 miliona dolara.

Brana je visoka 75 metara, akumulaciono jezero imaće površinu oko dva i po kvadratna kilometra i imaće kapacitet od 50 miliona kubnih metara vode.

Na jesen će početi i radovi na izgradnji regionalnog cevovoda dugog 11,2 kilometra, za šta će Evropska unija kroz Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave izdvojiti 8,1 milion evra. U toku je tender, a izvođač radova biće izabran u roku od 90 dana.

Evropska unija će finansirati radove na izgradnji cevovoda od akumulacije Rovni do izvorišta Pakalje, odakle se Valjevo snabdeva pitkom vodom i rekonstrukciju cevovoda od Pakalja do Fabrike vode na izletištu Pećina i njegovu izgradnju do sela Beloševac.

Pored Valjeva i okolnih sela, vodom iz akumulacije Rovni snabdevaće se Mionica, Ub, Lajkovac i Lazarevac, a obezbediće se i tehnička voda za hlađenje turbina buduće termoelektrane-toplane Kolubara B u Kaleniću kod Uba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari