Završeno polaganje ispita iz srpskog jezika: Ovo je najviše namučilo osmake 1Foto: FoNet/Ministarstvo prosvete

Polaganje završnog ispita iz srpskog, odnosno maternje jezika završeno je u 11 časova, a prvi utisci učenika iz beogradske OŠ „Vuk Karadžić“ su da test nije bio težak.

Osmake sa kojima smo razgovarali najviše je namučilo pitanje u kojem je trebalo odrediti značenje padeža, a nekima su problem predstavljali glagolski oblici.

Đaci kažu da je gotovo sve u testu bilo na zaokruživanje i da su samo u tri zadatka morali da se dopišu odgovori.

Zadaci su bili isti u svim testovima, ali je redosled ponuđenih odgovora bio pomešan.

– Bilo je ono osnovno što treba da se zna i sve smo to radili na časovima. Ipak pripreme su bile potrebne da bismo se setili gradiva -rekao nam je jedan osmak,inače odlikaš koji želi da upiše Prvu gimnaziju.

Zadaci u kojima se očekuje da učenici na osnovu datog odlomka zaokruže odgovor ove godine im nisu bili teški. Kažu da je prvi zadatak tog tipa bio najlakši jer je odgovor na pitanje bio već u prvoj rečenici.

Ni „nepoznata“ reč čije se značenje tražilo nije bila komplikovana- trebalo je pogoditi šta znači revnosno, a među ponuđenim odgovorima su bili vredno, odnosno marljivo, brzo, nepromišljeno ili napamet.

Kao jedan od najlakših zadataka učenici navode pitanje koje je prvo slovensko pismo, a ni pisanje malog i velikog slova nije im bilo komplikovano.

Sve u svemu, očekuju najmanje 16 poena.

Osmaci sutra polažu test iz matematike, a prekosutra predmet po izboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari