Završetak radova na rekonstrukciji "Baba Zlatine" ulice u Vranju čeka proleće 1Završetak rekonstrukcije "Baba Zlatine" ulice čeka proleće. Foto:V.Ristić/Danas

Završetak radova na rekonstrukciji ulice „Baba Zlatine“ u Vranju gde se nalazi i rodna kuća pisca Borisava Stankovića trebalo bi da bude završena do kraja maja  ove godine kada će ovom delu grada biti vraćen izgled autentičan iz vremena kada je ovde odrastao pisac „Koštane“ i „Nečiste krvi“.

-Vremenske prilike su zaustavile dosadašnje radovima u kojima je izvrešena kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u celoj ulici. Očekujem u dogvoru sa Nadzornim organom da čim vremenske prilike budu dozvolile radovi budu nastavljeni – rekla je u razgovoru za portal Info Vranje, Gradska većnica za kulturu Izabela Savić.

Po njenim rečima sada predstoji da se u „Baba Zlatinoj“ ulici koja predstavlja staro gradsko jezgro i koja vodi do ulaza u rodnu kuću pisca Borisava Stankovića postavi autentična kamena kaldrma, kako bi se saučuvao autentični izgled iz vremena kada je pisac ovde odrastao i boravio.

Kako je ulica zatvorena za pešake, do Muzej kuće pisca sada se dolazi iz ulice „Oca Justina Popovića“. Stanovnici ovog dela grada imali su primedbe na sporost izvođenja radova u ulici koja je potpuno otežavala prolaz pešacima. Savićeva navodi da „su svi radovi u skladu sa projektom revitalizacije i poštovanju projektnih zadataka na rekonstrukciji“.

Završetak radova na rekonstrukciji "Baba Zlatine" ulice u Vranju čeka proleće 2
Za sada zaobilazno do rodne kuće pisca Bore Stankovića. Foto:V.Ristić/Danas

Ona očekuje da „Baba Zlatina“ ulica bude završena do 28. maja, a možda i ranije jer su sada ostali radovi na sređivanju pešačkog puta u samoj ulici, koji će biti urađeni čim se stvore vremenski uslovi. Nakon što je urađena rekonstrukcija kuće pisca Borisava Stankovića, i uprava gradskog  muzeja preseljena u prostor Pribojčića kuće, sređivanjem „Baba Zlatine“ ovaj deo grada dobiće izgled starog Vranja, što je i bio cilj ovog projekta koji se odvija u poslednjih nekoliko godina iz finasijsku podršku Ministarstva kulture, ali i lokalnog budžeta grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari