Završnica projekta "Organska zona" u Babušnici i Dimitrovgradu 1Foto: Z. Panić

Posle uspešne obuke za organsku proizvodnju povrća 20 žena iz opština Babušnica i Dimitrovgrad nastaviće da proizvode zdravu hranu.

One su nova znanja i veštine o ovoj proizvodnji stekle kroz projekat “Organska zona“ koji je uz podršku Evropske unije realizovalo Udruženje “Lužničke rukotvorine“ iz Babušnice.

Završna aktivnost projekta organizovana je u Dimitrovgradu. Od 20 žena koje su uspešno završile obuku 10 učesnica, po pet iz obe opštine, dobilo je plastenike.

Ove godine u organsku proizvodnju biće uključena i zadruga “Stara pojata“ iz Dimitrovgrada.

Jedan od ciljeva projekta bio je i uključivanje žena bugarske nacionalne manjine iz marginalizovanih grupa koje žive u ruralnim oblastima opština Babušnica i Dimitrovgrad.

– Projekat je počeo pre osam meseci. Uključeno je 20 žena iz Babušnice i Dimitrovgrada. Deset žena je dobilo plastenike, po pet iz ove dve opštine. Sve one su prošle obuku iz organske proizvodnje. Plastenike smo podelili ženama koje su izrazile želju da se bave organskom proizvodnjom. U plastenicima one gaje papriku i paradjz. Naša Zadruga sve to otkupljuje. Nadamo se da će se projekat proširiti i na Belu Palanku jer u ove tri opštine postoje idealni uslovi za organsku proizvodnju povrća. Cilj je bio da se u projekat uključe i pripadnice bugarske nacionane manjine koje žive u Dimitrovgradu i Babušnici – kaže predsednica Udruženja “Lužničke rukotvorine“ iz Babušnice Karolina Stamenković.

Završnica projekta "Organska zona" u Babušnici i Dimitrovgradu 2
Karolina Stamenković Foto: Z. Panić

Među ženama koje su uspešno prošle obuku i počele proizvodnju povrća su Marina Pejčić i Jelena Petrović iz Babušnice.

– Dobila sam plastenik. Proizvodimo papriku i paradajz. Plasiramo Zadruzi “Darovi Lužnice“. Sve se to prerađuje i ide na tržište. Tržište postoji od ovog posla može da se živi jer se organska proizvodnja sve više razvija. U poslu mi pomažu suprug i deca – kaže Marina Pejčić.

Jelena Petrović se takođe bavi plasteničkom proizvodnom paprike i paradajza.

– Ovo nam je dodatni posao u koji su osim mene i supruga, uključeni svekar i svekrva, a pomažu i deca. Dobili smo plastenik i to nam je bila značajna pomoć – kaže Jelena.

Ove godine u organsku proizvodnju biće uključena i zadruga “Stara pojata“ iz Dimitrovgrada

– Saradnja sa “Lužničkim rukotvorinama“ je dragocena. Ovo je naša prva godina i pioniri smo u plasteničkoj proizvodnji paprika i paradajza. Želimo da se bavimo organskom proizvodnjom povrća. Znači nam što smo dobili plastenik. Zadovoljna sam što su u projekat uključene i žene bugarske nacionalne manjine – kaže direktorka zadruge “Stara pojata“ u Dimirovgradu Dušica Sredojević.

Opština Babušnica 25 posto sredstava za razvoj poljoprivrede usmerava na žene u cilju pokretanja proizvodnje i prerade voća i povrća i mleka.

Lokalna samouprava Dimitrovgrad strateška dokumenta u oblasti turizma i ruralnog razvoja zasniva na unapredjenju organske proizodnje i snabdevanje zdravom hranom.

Projekat “Organska zona“ je podržala Evropska unija preko programa EU PRO a u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari