Zbog čega Grad Valjevo finansira edukaciju ili dopunski rad beogradskih lekara u bolnici? 1Foto: Đorđe Đoković

Šta Grad Valjevo finansira – edukaciju ili dopunski rad beogradskih lekara u bolnici, i zašto, pitaju se u svom istraživanju novinari Portala Kolubarske.rs.

Opšta bolnica Valjevo je za pet godina iz budžeta grada dobila skoro 13 miliona dinara, prvo, preko udruženja „Unija mladih Evropa”, a potom preko udruženja Observatoria centar Valjevo, koja su za sredstva namenjena udruženjima konkurisala sa Programom Medicinski starter „Zajedno za život”.

I pored toga što je u konkursnoj dokumentaciji navedeno da će novac biti utrošen za stručno i naučno usavršavanje dečjih hirurga i medicinskih sestara u Opštoj bolnici, sredstva su utrošena za plaćanje dopunskog rada hirurga iz Beograda angažovanih za rad vikendom i praznicima u bolnici, piše u svom istraživanju ovaj Portal.

Oni podsećaju na tekst „Kreativno izigravanje zakona – umesto udruženjima novac crkvi i bolnici” koji su Kolubarske.rs objavile u utorak, 26. septembra, u kome su pisali o tome koliko novca su, preko konkursa za finansiranje programa udruženja, dobila dva projekta – crkva i bolnica, a koliko ostala udruženja.

Tema našeg istraživanja je zbog čega se iz gradske kase izdvajaju milioni dinara za finansiranje crkve i bolnice preko konkursa za finansiranje udruženja, čime se uskraćuje novac brojnim udruženjima, a ne direktno iz budžeta? Crkva je dobila novac iz budžeta i pored toga što nije udruženje i što građevinski radovi, na koje je utrošen novac, nisu Program, dok je Grad finansijski pomogao Bolnicu, ali ne direktno nego preko udruženja koja su se samo formalno pojavila na konkursu, pisali su novinari Kolubarskih.

U budžetu grada Valjeva za finansiranje ili sufinansiranje programa od javnog interesa udruženja građana, za pet godina od 2019. do 2023, izdvojeno je preko 105,1 milion dinara. Od tog iznosa su sa 44.290.000 dinara finansirana prosečno 34 programa godišnje što iznosi ukupno 170 programa udruženja, dok su za isti period samo dva programa dobila ukupno 60.850.000 dinara.

Najviše novca, blizu 48 miliona dinara dobio je program „Crkveno graditeljstvo i duhovni razvoj”, Crkvene opštine Valjevo. Na drugom mestu je sa oko 13 miliona dinara program Medicinski starter „Zajedno za život” sa kojim je prvo konkurisalo udruženje „Unija mladih Evropa”, a potom udruženje Observatoria centar Valjevo.

Tekst u integralnoj verziji pročitajte na sajtu Kolubarske.rs.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari