Zbog čega grad Valjevo najmanje izdvaja za Medicinsku školu? 1Foto: Kolubarske.rs

Novinari portala Kolubarske.rs su istraživali koliko novca se iz gradske kase izdvaja za srednje škole, zbog čega najmanje novca dobija Medicinska škola i da li je Grad jedini „krivac” zbog toga što Medicinska prokišnjava, a zidovi nisu okrečeni?

Roditelji učenika Medicinske škole su, pre izvesnog vremena, redakcijama valjevskih medija poslali mejl pod naslovom „Molimo obavestite o istini”. Uz fotografije škole koja prokišnjava, oguljenih zidovi u hodniku i učionicama, vlage, oštećenih podova, roditelji pitaju: „Da li će neko snositi odgvornost za loše stanje u školi?”. U mejlu se navodi da se „zbog loše politike vođenja škole, škola nalazi u jako lošem stanju koje ugrožava bezbednost i zdravlje dece” i otuda „kao roditelji moraju da reaguju”.

Iz budžeta Valjeva se izdvaja novac za osnovne i srednje škole na teritoriji grada. Najveći deo sredstava odlazi na stalne troškove, naknade za zaposlene, nagrade i bonuse, dok je manji deo novca namenjen za tekuće popravke, investiciono održavanje, materijal, nabavku mašina i opreme, tako da se tim novcem finansira i sređivanje krova, koji prokišnjava, kreče zidovi, sanira vlaga, renovira pod…

Kolubarske.rs su istraživale koliko novca je iz gradske kase izdvojeno prošle godine za srednje škole, a koliko novca je planirano u ovogodišnjem budžetu, kao i da li je Grad „krivac” što Medicinska škola prokišnjava, a zidovi nisu okrečeni, ili je za to odgovorno rukovodstvo škole?

Prema javnim i dostupnim dokumentima, iz budžeta Valjeva za 2022. godinu za Medicinsku školu je izdvojeno blizu 12,2 miliona dinara, što je, ne računajući Muzičku školu koja iz gradske kase dobija oko 7,8 miliona dinara, najmanje izdvajanje u odnosu na sve ostale srednje škole u Valjevu. Lane je za Tehničku školu u budžetu Valjeva bilo opredelneo blizu 21 milion dinara, za Poljoprivrednu oko 16,3 miliona, slede Ekonomska škola sa 15,4 miliona i Gimnazija sa oko 14,6 miliona dinara

Od 12,2 miliona dinara, koliko je u budžetu Grada prošle godine bilo namenjeno za Medicinsku školu, za tekuće popravke i održavanje potrošeno je 750.000 dinara, za nabavku mašina i oreme potrošeno je 300.000 dinara, dok u investiciono održavanje nije uložen novac.

Sudeći prema budžetu Valjeva za 2023. godinu, i u ovoj godini je najmanje novca namenjeno za Medicinsku školu – 14,1 milion dinara, značajno više blizu 24,6 miliona opredeljeno je za Tehničku školu, za Gimnaziju blizu 19,7 miliona dinara, slede Poljoprivredna škola sa oko 18,2 miliona dinara i Ekonomska škola sa blizu 16,8 miliona dinara. Najmanje novca od svih srednjih škola u Valjevu opredeljeno je za Muzičku školu – 8,6 miliona dinara.

Od 14,1 milion dinara, koliko je u ovoj godini opredeljeno za Medicinsku školu, za materijal je planirano 650.000 dinara, za tekuće poprvke i održavanje 500.000 dinara, za mašine i opremu 300.000 dinara, dok za investiciono održavanje nisu planirana sredstva.

Na pitanje zbog čega se iz gradske kase najmanje novca, od pet srednjih škola, izdvaja za Medicinsku školu, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković odgovara da se iznosi opredeljuju na osnovu potreba koje u svojim planovima iskažu škole, što drugim rečima znači koliko škole traže, i za koje potrebe, toliko Grad daje.

– U postupku pripreme Odluke o budžetu za 2022. godinu, Medicinska škola je u predlogu finansijskog plana iskazala potrebu za tekuće popravke i održavanje 200.000 dinara, za investiciona ulaganja škola nije tražila sredstva, dok je za opremu tražen iznos od 100.000 dinara. Prilikom razmatranja predloga korisnika, rukovodstvo Grada je izvršilo uvećanje sredstava Medicinskoj školi tako što je za tekuće popravke i održavanje planirano 560.000 dinara, a za opremu 300.000 dinara, navodi Gojković u pisanom odgovoru Kolubarskim.rs.

On dodaje da je u 2022. godini Grad opredelio sredstva za sanaciju sanitarnih čvorova u svim gradskim i seoskim školama, tako da je Medicinska škola sanirala sanitarne čvorove, a radovi su koštali 952.000 dinara.

– U toku 2022. godine Medicinska škola se obratila zahtevom za obezbeđenje dodatnih sredstava u iznosu od 190.000 dinara za sanaciju stepeništa u dvorištu škole. Traženi iznos je obezbeđen iz tekuće budžetske rezerve i nakon izvršenih radova sredstva su realizovana. U postupku izrade drugog rebalansa budžeta za 2022. Medicinska škola se obratila sa zahtevom da se sredstva planirana za tekuće popravke i održavanje umanje za 360.000 dinara i preusmere za nabavku mašina i opreme, piše u odgovoru Kolubarskim.

Prema navodima gradonačelnika, rukovodstvo Medicinske škole nije prošle godine dostavilo lokalnoj samoupravi informaciju o stanju u školi, prokišnjavanju, oštećenju podova niti su tražena sredstva ni pomoć Grada za rešavanje tih problema u školi.

Kada je reč o ovogodišnjem izdvajnaju za Medicinsku školu, koje je ponovo značajno manje u odnosu na ostale srednje škole u Valjevu, gradonačelnik Gojković objašnjava da je Odlukom o budžetu za 2023. godinu u potpunosti uvažen predlog finansijskog plana Medicinske škole i on iznosi 14,1 miliona dinara. Naglašava da je za tekuće popravke i održavanje Medicinska škola tražila 500.000 dinara, što je Odlukom o budžetu i planirano, dok za investiciona ulaganja škola nije tražila sredstva.

Na pitanje redakcije Kolubarskih da li je lokalna samouprava upoznata sa stanjem u Medicinskoj školi o čemu su, u mejlu dostavljenom medijima, pisali roditelji, gradonačelnik kaže da se novo rukovodstvo Medicinske škole obratilo sa zahtevom za obezbeđenje dodatnih sredstava za krečenje škole i nabavku školskog nameštaja, što je gradsko rukovodstvo prihvatilo.

– Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2023. godinu-prvi rebalans opredeljena su dodatna sredtva u iznosu od 2,4 miliona dinara za krečenje škole, dok je 700.000 dinara opredeljeno za nabavku nameštaja, navodi gradonačelnik.

On nije odgovorio na pitanje, koje su postavili roditelji, da li će neko snositi odgvornost za loše stanje u Medicinskoj školi?

– Grad Valjevo je upoznat sa odlukom Ministra prosvete o razrešenju direktora škole i razrešenju Školskog odbora. Grad izdvaja značajna sredstva za obezbeđenje savremenih uslova za rad i boravak učenika i nastavnika u svim školama na teritoriji grada, ali predlog i inicijativa moraju da budu pokrenuti od strane rukovodstva škole koje je u obavezi da sagledava potrebe škole i u skladu sa tim planira i potražuje sredstva iz budžeta Grada, zaključuje u pisanom odgovoru gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari