Izbor direktora Medicinske škole u Valjevu posvađao socijaliste i naprednjake 1Foto: Kolubarske.rs

Odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada Valjeva zatražila je od Ministarstva prosvete da hitno poništi proceduru izbora direktora Medicinske škole u tom gradu i da bez odlaganja razreši dužnosti rukovodioca Školske uprave (ŠU) Valjevo Zoricu Jocić.

Reagujući na nedavni izbor direktora te škole, iz odborničke grupe SPS-JS su poručili da je na mesto direktora Medicinske škole postavljena žena nekakvog „visokog“ funkcionera lokalnog SNS-a, bez podrške kolektiva i Školskog odbora, ali na predlog i uz podršku navodno „uticajne“ načelnice ŠU Zorice Jocić.

Odbornička grupa SPS-JS, koja deluje kao opozicija u lokalnom parlamentu, spočitava Jocićevoj da je podržala i kroz komisiju sprovela nagrađivanje nagradom grada Valjeva lice optuženo za trgovinu ljudima i u saopštenju upitala „šta još treba da se desi da bi se stavila tačka na ovu bahatost i osionost državne činovnice zadužene za prosvetu u Valjevu“.

Reagujući na istupanje ove odborničke grupe oglasio se Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo koji podseća da je odluku o postavljenju direktora doneo ministar prosvete koji je upravo član SPS-a.

Politika birala direktora

Kako je Danas pisao, deo kolektiva Medicinske škole u Valjevu nedavno je protestovao zato što je ministar za direktorku škole izabrao kandidatkinju koja nije dobila podršku ni nastavničkog veća, ni Školskog odbora, a koja je ujedno i supruga lokalnog funkcionera SNS.

S druge strane, doskorašnji direktor koji je dobio ubedljivu većinu prilikom izjašnjavanja kolektiva, kao i dvotrećinsku većinu glasova Školskog odbora razrešen je sa te funkcije.

Iz školskog sindikata kažu da je nova direktorka 6. januara imenovana za vršioca dužnosti, da bi joj početkom prošle nedelje stiglo rešenje da je izabrana na mandat od četiri godine.

Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS u Skuštini grada Valjeva, kaže za Danas da je ta odbornička grupa reagovala zbog očiglednog političkog uticaja pri izboru direktora Medicinske škole, čemu se valjevski socijalisti oštro protive.

Na naš komentar da je odluku o imenovanju doneo ministar Branko Ružić koji je iz njihove stranke, Pavlović odgovara da je ministar tu odluku potpisao kao šef državne uprave u oblasti obrazovanja, a ne Socijalistička partija Srbije.

Kaže i da nije sporno da je Ružić jedan od najviših funkcionera SPS, ali da niko ne očekuje od ministra da direktno zna šta se u svakoj školi u Srbiji dešava, niti je to moguće.

– Mi imamo neposredan uvid u konkretna kadrovska rešenja, u smislu da poznajemo ljude koji se predlažu i biraju. Tačno je da ministar potvrđuje izbor direktora, ali njegovom rešenju prethodi procedura koja podrazumeva da kandidate ocenjuju nastavničko veće i Školski odbor. Imamo saznanja da je ministar doneo odluku na preporuku načelnice ŠU Valjevo Zorice Jocić koja je itekako imala ulogu u čitavom procesu. Ona je posredno ili neposredno učestvovala u dostavljanju dokumentacije u kojoj se favorizuje kandidat koji ima neposrednu političku vezu sa SNS u Valjevu – navodi Pavlović.

Upitan da li smatra da je za izbor nove direktorke bilo opredeljujuće to što je supruga funkcionera SNS, odgovara da „niko nije ni naivan, niti politički nepismen da ne zna da to ima uticaja“.

– To nam je najveći problem jer mi u SPS-u u Valjevu smatramo da se time nesumnjivo politizovao proces izbora direktora. Ako je zakonom propisano da nastavničko veće i Školski odbor imaju ulogu u proceduru izbora direktora, a nakon toga se njihove odluke preinačuju, onda je čitav proces obesmišljen – smatra Pavlović.

Valjevski socijalisti nisu „odmetnuti“

Na pitanje jesu li imali komunikaciju sa ministrom Ružićem, on kaže da nisu, da to nije njihova nadležnost, niti kao partija žele da se mešaju u izbor direktora.

– Poenta našeg saopštenja i ono zbog čega se bunimo jeste upravo mešanje politike. Da smo komunicirali sa ministrom i vršili pritisak to bi bila politizacija, a naša namera i molba ministru je da se politika drži dalje od škole, da se izbor za direktora sprovede bez ikakvog uticaja politike i da se u skladu sa zakonom izabere najbolji kandidat. Bilo bi besmisleno da mi, koristeći naše političke veze, koje nesumljivo imamo sa ministrom, vršimo pritisak da donosi odluke koje treba da budu strogo profesionalne i u skladu sa intersima državne uprave i prosvete u ovoj zemlji. Uostalom, nije ministar naš drugar iz kraja s kojim se svaki dan čujemo pa da vršimo uticaj – kaže Pavlović, čime odgovara i na spekulacije da je valjevski odbor SPS „odmetnut“ od centrale.

Kaže da podržavaju zvanične stavove partije i da imaju korektnu komunikaciju s ministrom u političkom smislu, uz opasku da valjevski odbor SPS nije kritikovao Ministarstvo prosvete već su predložili ministru da smeni načelnicu ŠU Valjevo i da se poništi konkurs za izbor direktora u Medicinskoj školi.

Svađa oko plena

Iz Gradskog odbora naprednjaka u Valjevu su u saopštenju ocenili da SNS ne može snositi odgovornost za postupke drugih stranaka i njihovih predstavnika.

„Pokušaj šefa odborničke grupe SPS-JS Đorđa Pavlovića da poslednjim saopštenjem odgovornost za razrešenje jednog, a imenovanje drugog direktora Medicinske škole u Valjevu, pripiše članovima SNS samo je pokazatelj vrhunskog neznanja i uzaludne manipulacije kojima se građani Valjeva pokušavaju dovesti u zabludu“, naveli su valjevski naprednjaci.

Oni su istakli da Gradski odbor SNS-a u Valjevu, kao ni kadrovi te stranke, ne učestvuju u imenovanjima direktora škola, jer je to dužnost i obaveza ministra prosvete.

„Molba koju Pavlović upućuje saopštenjem svedoči o njegovoj poziciji u sopstvenoj partiji. Ukoliko je neophodno da se sa sopstvenim članstvom, ministrom iz sopstvenih redova razgovara saopštenjem, jasno je i kolika je podrška koju gospodin Pavlović ima u svojim redovima. Gradski odbor SNS-a u Valjevu se neće mešati u unutrašnje odnose u SPS-u“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) Dušan Kokot kaže za Danas da je tačno da Ružić nije imao nikakvo pravno valjano obrazloženje za razrešenje bivšeg direktora, kao i da je imenovanje novog jasno politički profilisano.

– Ipak, gradski odbori vladajućih stranaka u Valjevu ponašaju se kao suparnički čopori koji se svađaju oko plena. SPS radi ono što uspešno radi već 30 godina, deo je vlasti i kuka na njene rezultate. Sa druge strane, SNS i ovim saopštenjem jasno pokazuje da su stranački feudi bazično razumevanje njihove politike. Dok igrokaz traje stradaju samo građani, ali i građanima je te uloge preko glave. Siguran sam da kolege iz škole iz Valjeva znaju šta im je činiti, a sindikat će svakako to umeti da pomogne i podrži – prokomentarisao je predsednik NSPRS-a.

Deo zaposlenih u Medicinskoj školi u Valjevu su članovi NSPRS-a.

Ministar bez komentara

Do objavljivanja ovog teksta od ministra prosvete nismo dobili komentar na istupanje valjevskih socijalista, te da li je izbor direktora Medicinske škole predmet političkih razmirica unutar SPS, što insinuira lokalni odbor naprednjaka u Valjevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari